Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), sa sedištem u Beču, izrazila je juče zabrinutost povodom nacrta novog zakona o štampanim medijima i novinskim agencijama u Slovačkoj.
Slovačka vlada usvojila je zakon sa amandmanima na određene delove zakona o medijima, uključujući izmene tačke zakona o pravu na odgovor.

Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), sa sedištem u Beču, izrazila je juče zabrinutost povodom nacrta novog zakona o štampanim medijima i novinskim agencijama u Slovačkoj.
Slovačka vlada usvojila je zakon sa amandmanima na određene delove zakona o medijima, uključujući izmene tačke zakona o pravu na odgovor. Prema novim odredbama, odgovor osobe koja se pominje u tekstu mora biti objavljen u roku od tri dana, na istom mestu i u istom obimu kao i prvi tekst, čak i ako se u odgovoru ne nude činjenice koje demantuju navode originalnog članka.
Novim nacrtom se negira i pravo urednicima da reaguju na takav odgovor. Generalni sekretar organizacije Oliver Vujović ocenio je da novi tekst zakona ostavlja prostor političarima da manipulišu medijima i upozorio da bi strah od novčanih kazni mogao da vodi samocenzuri u medijima.
Novi zakon imaće uticaj na uredničku nezavisnost i političari bi mogli da ga zloupotrebljavaju za sopstvenu promociju, ukazao je Vujović. Kako se navodi u saopštenju, za „održavanje demokratskog društva neophodna je slobodna i živa javna debata“, a da bi to bilo moguće, političari bi trebalo da u medijima budu manje zaštićeni nego obični građani, dok bi izmene zakona o medijima mogle da spreče funkcionisanje tog principa.
SEEMO je, ipak, pozdravio delove zakona kojima se smanjuje maksimalna novčana kazna za štampane medije i novinske agencije s dva miliona na 200.000 slovačkih kruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari