Šef Hamasa u izgnanstvu Haled Mešal doputovao je juče u pojas Gaze u svoju prvu posetu toj palestinskoj enklavi povodom obeležavanja 25 godina od osnivanja radikalnog palestinskog pokreta Hamas. Mešal je predvodio delegaciju Politbiroa Hamasa u kojoj je i njegov zamenik Musa Abu Marzuk. Po prelasku graničnog prelaza s Egiptom, Rafa, Mešal se spustio i poljubio tlo. Delegaciju je sačekao šef Hamasove vlade u Gazi Ismail Hanije.


Mešal je trodnevnu posetu Gazi počeo obilaskom porodične kuće osnivača tog pokreta Ahmeda Jasina koji je ubijen u izraelskom napadu 2004. godine. Danas će se obratiti Palestincima u Gazi, a sutra razgovarati s porodicama žrtava koje su stradale u izraelskim napadima na Gazu.

Kako javlja agencija Anadolija, na ulicama i trgovima u gradu Gaza su istaknute zastave Palestine, a desetine radnika i dobrovoljaca pripremalo je proslavu jubileja. Na trgu je postavljena maketa rakete „M-75“ koju je proizveo Hamas. „Te rakete su“, navodi Anadolija, „bačene nedavno i na Tel Aviv kao odgovor na izraelske napade“. I zvaničnici pokreta Fatah prisustvovali su proslavi 25. godišnjice osnivanja Hamasa. „Ovo je nacionalni skup i zato bi svako trebalo da učestvuje“, istakao je predsednik Visokog saveta Fataha Jahija Ribah.

Hamas je osnovan 1987. Izrastao je iz Muslimanske braće. Hamas je decentralizovana organizacija koja pri mobilizaciji novih simpatizera i sponzora, promovisanju svojih ciljeva i rasturanju propagandnog materijala, deluje i tajno i javno, piše Anadolija. Posebno omiljen među Palestincima iz Gaze, Hamas postaje sve popularniji i u drugim delovima Bliskog istoka, a najviše zbog otvorene i oružane borbe protiv Izraela.

Hamas je u januaru 2006. godine pobedio na palestinskim parlamentarnim izborima. Osvajanjem apsolutne većine mandata u palestinskom parlamentu, zbacio je s vlasti do tada vladajući pokret Fatah. Posle toga, Hamas preuzima kontrolu nad pojasom Gaze dok Fatah vlada na Zapadnoj obali.

„Izrael narušio zakone rata“

Jerusalim – Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Izrael da je narušio zakone rata kada je u vazdušnom udaru ubio 12 civila tokom nedavnog konflikta s palestinskim ekstremistima u pojasu Gaze. Izrael je napao kuću porodice Dalu u Gazi, kada je poginulo 10 pripadnika te porodice i još dva civila. Izraelska vojska je navela da se u toj kući krio jedan viši pripadnik Hamasa, umešan u raketne napade na teritoriju Izraela. HRW tvrdi da je muškarac koji je bio na meti izraelskog napada bio policajac nižeg ranga i dodaje da je taj napad bio nezakonit jer je u njemu stradao velik broj civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari