Šef urbanističkog haosa: Ko je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista koji je izviždan na Savskom nasipu? 1Foto: Beoinfo

Kada su čitave prošle nedelje građani novobeogradskih blokova protestovali i dežurali na Savskom nasipu, zabrinuti zbog činjenice da je Grad Beograd počeo da prokopava branu koja čuva od poplava Novi Beograd, kako bi doveo instalacije za splavove, suprotno svim zakonima i pravilima struke i zdravog razuma, konačno se među njima pojavio i neko od nadležnih.

Glavni gradski urbanista Beograda Marko Stojčić došao je u subotu na protest da građanima pojasni da zapravo nije opasno kopati po nasipu, ako za to postoji papir sa pečatom gradskog Sekretarijata za urbanizam. Bez obzira što Zakon o vodama, koji su pisali stručnjaci, kaže: nasip se ne sme bušiti, i tačka.

On je okupljenim Beograđanima pokazao Rešenje za izvođenje radova, koje je izdao pomenuti organ, inače hijerarhijski niži u sastavu gradske uprave. To rešenje koje je Grad izdao sam sebi nije ni pravosnažno, jer nije prošao rok za žalbe, a žalbe, kojih je bilo, niko nije ni razmatrao.

Nije se preterano gradski urbanista uzrujao kada mu je Ćuta Jovanović uzeo taj papire i pocepao ga. Niti što su ga ozlojeđeni građani izviždali i ispratili kao neželjenog gosta.

Ipak je glavni gradski urbanista na funkcijama sa kojih je direktno odlučivao o najznačajnijim urbanističkim projektima u glavnom gradu još od 2013, pa je valjda navikao.

U sazivu je Komisije za planove Skupštine grada Beograda od decembra 2013, od maja 2014. bio je potpredsednik Saveta za urbanizam Skupštine grada Beograda.

U maju 2018. godine izabran je na mesto zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda. Na funkciju glavnog urbaniste grada izabran je u martu 2019. godine.

Znači već punu deceniju Stojčić je na ovaj ili onaj način, odgovoran za urbanistički haos koji je zadesio Beograd poslednjih godina.

Teško je i nabrojati sve štetne i arhitektonski i urbanistički nakaradne projekte koji su za tih deset godina narušili identitet Beograda. Ali se može reći da je u tom periodu procvetala nelegalna gradnja, pretvaranje parkova i zelenih površina u građevinsko zemljište, seča drveća, otimanje zaštićenih prirodnih dobara, ugrožavanje vodoizvorišta i nasipa na Savi, rušenje istorijskih i kulturnih znamenitosti zarad poslovnog i stambenog prostora, naruživanje ambijentalnih celina starog gradskog jezgra zakonski upitnom gradnjom nakaznih stakleno-metalnih zgrada, podređivanje celog grada Beogradu na vodi.

U zvaničnoj biografiji je navedeno da je Stojčić bio član žirija za urbanističko rešenje Makiškog polja u Beogradu, te da je među najznačajnijim objektima čiji je autor i Kompleks u Sportskom centru „Košutnjak“ u okviru kog se realizuje i Nacionalni trening centar površine 39.000 kvadratnih metara, omladinski sportski kamp „Karataš“, objekat novog naučnog centra Instituta za fiziku Srbije.

Tu su i stambeni i poslovni objekti ogromne kvadrature na Voždovcu, u Starom gradu, Surčinu, Cirihu, Herceg Novom i Podgorici.

Osim što je član glavnog odbora SNS, Stojčić poseduje i firmu Arhitekton, koja se više puta nalazila u centru afera kojima su se bavili istraživački mediji, ali se njima nije bavila Agencija za borbu protiv korupcije. Primera radi, niko iz gradske vlasti a ni Agencija nije smatrao spornim niti sukobom interesa, to što je 2019. na tenderu za izradu urbanističkog plana za sportski kompleks na Košutnjaku, vredan 25 miliona dinara, Stojčićeva firma bila jedini ponuđač.

Pritom su radovi izazvali veliku pažnju javnosti zbog seče ogromnog broja stabala.

Stojčić je rođen u Beogradu 1975. godine, a zvanje inženjera arhitekture stekao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.

Član je Inženjerske komore Srbije, Saveza arhitekata Srbije, Društva arhitekata Beograda. Inicijator je osnivanja Komore arhitekata Srbije, a osnivač je i glavni i odgovorni urednik arhitektonskog časopisa „Arhitekton“.

Ima status Slobodnog umetnika u udruženju ULUPUDS, a oženjen je i ima četvoro dece, piše u zvaničnoj biografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari