Šefovi CIA i MI6 u retkoj zajedničkoj izjavi apelovali na mir u Gazi 1foto: BETAFOTO/(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Šefovi američke i britanske obaveštajne agencije su danas u retkoj izjavi te vrste, uz to i zajedničkoj, rekli da „neprekidno rade“ na prekidu vatre u Gazi i da traže mir.

Direktor agencije CIA Vilijam Berns (William Burns) i šef britanske spoljne službe MI6 Ričard Mur (Richard Moore) rekli su da njihove agencije „koriste naše obaveštajne kanale da bi snažno podstakle obuzdavanje (rata) i deeskalaciju“.

U članku za Fajnenšel tajms, dvojica direktora su rekla da bi prekid vatre u ratu između Izraela i Hamasa „mogao okončati patnju i užasan gubitak života palestinskih civila i vratiti kući taoce (Hamasa) posle 11 meseci paklenog zatočeništva“.

Berns je bio u velikoj meri uključen u napore da se postigne okončanje borbi, putujući u Egipat u avgustu na razgovore na visokom nivou sa ciljem da se postigne dogovor o taocima i barem privremeno zaustavi sukob.

Za sada nema sporazuma, iako zvaničnici Sjedinjenih Država insistiraju da je dogovor blizu.

Američki predsednik Džozef Bajden je nedavno rekao da je nerešeno „još nekoliko pitanja“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, međutim, rekao da su „potpuno netačni“ izveštaji o proboju u pregovorima.

I SAD i Velika Britanija su čvrsti saveznici Izraela, iako se London u ponedeljak odvojio od Vašingtona obustavivši deo izvoza oružja u Izrael zbog rizika da bi ono moglo biti korišćeno za kršenje međunarodnog prava.

Berns i Mur su takođe naglasili snagu transatlantskih odnosa u vreme „velikog niza pretnji bez presedana“, uključujući Rusiju, Kinu i stalnu opasnost od međunarodnog terorizma.

Oni su ukazali na rusku „bezobzirnu kampanju sabotaže“ širom Evrope i „ciničnu upotrebu tehnologije za širenje laži i dezinformacija koje su smišljene da zabiju klinove između njih“.

Američki zvaničnici dugo su optuživali Moskvu za mešanje u američke izbore, a ove nedelje je Bajdenova administracija blokirala internet sajtove koje vodi Kremlj i optužila zaposlene ruske televizije RT da prikriveno finansiraju kampanje na društvenim mrežama da bi promovisali propagandu Kremlja i uticali na predsedničke izbore u SAD u novembru.

Dvojica direktora su istakla „novu eru otvorenosti“ u svom polju, napominjući da su i CIA i MI6 skinule tajnost sa obaveštajnih podataka o planu Rusije da napadne Ukrajinu pre no što je Moskva to uradila u februaru 2022.

„Videli smo da to dolazi i mogli smo da upozorimo međunarodnu zajednicu kako bismo se svi okupili oko odbrane Ukrajine“, rekli su oni.

Oni su rekli da je sukob u UKrajini doneo neviđenu mešavinu konvencionalnog naoružanja, tehnologije koja se brzo razvija u obliku dronova i satelita, sajber-ratovanja i informacionih operacija.

„Ovaj sukob je pokazao da tehnologija, raspoređena uz izuzetnu hrabrost i tradicionalno oružje, može da promeni tok rata“, rekli su oni, hvaleći „ukrajinsku otpornost, inovativnost i elan“.

Foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari