Naftna industrija Srbije najavila je nastavak istraživanja naftnih i gasnih nalazišta na području Novog Bečeja, na sastanku s predstavnicima ove opštine. Namera je da se pre početka radova, najavljenih za kraj ovog meseca, građana upoznaju sa početkom njihovog izvođenja.

Reč je seizmičkim ispitivanjima koja izazivaju manja vibriranja tla a podrazumevaju i ulazak u poljoprivredne parcele, za šta je potrebna saglasnost vlasnika. Gorica Mandić, direktorka sektora za geološka istraživanja NIS-a, kaže da će 3D seizmička ispitivanja biti izvedena najnovijom bežičnom tehnologijom, bez upotrebe kablova, koja obezbeđuje manje štete.

– To su istraživanja na osnovu kojih će NIS definisati eventualne potencijalne strukture za buduće geološke istražne radove. Naša kompanija je u sklopu razvoja resursne baze odnosno geološko istražnih radova planirala jedan od projekata pod nazivom „Turija II“ – navodi Gorica Mandić.

Pre početka izvođenja radova, vlasnici i korisnici parcela koje su na liniji radova biće obavešteni o planiranim istraživanjima i ukoliko budu saglasni, potpisaće dokument koji omogućava prolazak kroz njihov posed. Predstavnici NIS-a će se truditi da u toku izvođenja radova ne remete svakodnevni život i rad građana.

– Mi se i dalje nastavljamo ponašati društveno odgovorno. Štete koje budemo pravili u toku izvođenja radova ćemo naravno procenjivati zajedno sa vlasnicima. U posede nećemo ulaziti bez potpisane saglasnosti vlasnika, i sve nastale štete ćemo plaćati u roku od 10 dana, ali tako što će zapisnik o šteti biti obostrano potpisan, i od strane naših procenitelja i od vlasnika, tako da mislim da ćemo imati odličnu saradnju, kaže Mandićeva.

Istraživanje je započeto pre dve godine kada je urađeno u više od pola opštine. Sada će se raditi pre svega na području Novog Bečeja i Kumana. Pored istraživanja nafte i gasa na području opštine Novi Bečej, istraživanja će se raditi i u opštini Zrenjanin, Žabalj, Temerin, i Bečej. Istraživanja počinje krajem septembra, a završetak radova planira se za mart 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari