Sejdinović: Gde počinje država, a završava kriminal? 1Foto: EPA/ ADRIAN DENNIS

Politički i finansijski pritisci samo su deo razloga zbog kojih je osnivač i glavni urednik Vranjskih novina Vukašin Obradović odlučio da ugasi list, nakon 23 godine izlaženja.

Inicijalna kapisla za ovu odluku, kao i štrajk glađu koji je usledio, bile su pretnje upućene njegovoj porodici, na koje institucije ne samo da nisu reagovale, već mu je u policiji „sugerisano“ da pretnje i ne prijavi, jer će kriminalac koji mu ih je uputio o tome biti obavešten.

„Imao sam situaciju da jedan lokalni kriminalac dođe i meni kaže u lice: Tvoja ćerka živi u Beogradu? Mogla bi da pripazi kako prelazi ulicu, moglo bi da joj se desi nešto“, rekao je Obradović gostujući na N1. Kada je otišao u policiju da prijavi da postoji nagoveštaj napada na člana njegove porodice, rekli su mu da može da napiše prijavu, ali da će to biti dojavljeno osobi na koju sumnja „za deset minuta“.

– „Sugestija“ koju je Vukašin dobio govori nam da, makar na lokalu, imamo dokaze o sprezi policije i kriminalaca. Mene ne bi čudilo da je tako i na nivou cele zemlje, ali je teže dokazivo – kaže za Danas novinarka Vremena Jovana Gligorijević. Ona ostavlja mogućnost da je policajac „blefirao i da je prosto hteo da zastraši Vukašina“, ocenjujući da ne zna koja je od te dve opcije „gora i crnja“.

– Sama činjenica da policija uopšte zove novinare sa ciljem da ih spreči da pišu o kriminalu, ukazuje da je ovo društvo i odnos prema medijima duboko poremećen i nezdrav. Lično, kao novinarka, ne mogu da se osećam bezbedno kad vidim i znam šta se događa mojim kolegama i kad radim u redakciji čiji su novinari prebijani u poslednjih nekoliko godina, a pokušaj ubistva Dejana Anastasijevića niti je rešen niti se istraga pomerila s mesta za 10 godina od tog događaja – ističe Gligorijević. Naša sagovornica dodaje da novinarski posao nigde u svetu nije bezbedan, ali da se situacija meri po tome kojim su i kakvim rizicima izloženi novinari. Logično je, naglašava, da ratni izveštači budu više izloženi riziku, ali da novinari u mirnodopsko vreme trpe pretnje i budu u opasnosti „apsolutno je nenormalno“.

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović kaže za Danas da se u ovoj zemlji, nažalost, ne zna gde počinje država, a gde se završava kriminal, i da li uopšte postoji suštinska razlika između ta dva pojma.

– Naravno, postoji i veliki broj časnih ljudi u institucijama, ali su oni marginalizovani i uplašeni agresijom ovog neljudskog režima – naglašava Sejdinović.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić sugestiju lokalne policije Vukašinu Obradoviću čita kao poruku iz beogradske centrale: „Ne možeš pobeći od sudbine“.

– Ovaj sramni savet zapravo je oralni simbol tog nadmenog, bahatog ophođenja prema neistomišljenicima, bio on novinar ili arhitekta. Presuda je, dakle, izrečena, ti sutra možeš da se žališ ali ne možeš ništa da uradiš da sudbinu preduprediš. Ako vi ne možete da očekujete pomoć od službe javne uprave čiji je posao da štiti temeljna ustavna prava i slobode građane, to govori da smo definitivno potonuli u tamu – zaključuje Lekić.

Zajednička akcija medija i NVO

Više od 150 medija i nevladinih organizacija organizovanih u grupu „Za slobodu medija“ danas će zajedničkom akcijom ukazati na postojanje medijskog mraka u Srbiji. Oni će u podne zamračiti ekrane ili tokom tog dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak. Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović kaže za Danas da će grupa imati redovne sastanke svake sedmice, na kojima će odlučivati o daljim akcijama. „Pritisci na Vukašina Obradovića upravo su bili povod za formiranje grupe kako bismo uticali na to da se stvari promene. U Srbiji ništa ne funkcioniše, ni policija, ni tužilaštvo, ni sudstvo. Državne institucije ne reaguju na pretnje novinarima niti na konstantno kršenje medijskih sloboda“, ističe Stojanović.

PSG snažno uz Grupu protiv medijskog mraka

Pokret slobodnih građana snažno je podržao Grupu protiv medijskog mraka „Za slobodu medija“, jer smatra da bez istinske slobode medija nema ni slobode izbora, a bez slobode izbora nema demokratije. „PSG će učestvovati u akciji koju će ova grupa sprovesti danas tako što će tačno u podne zamračiti ekrane, ili tokom dana obeležiti svoja štampana izdanja crnim znakom koji simbolizuje medijski mrak. „Ono što je Aleksandar Vučić kao ministar informisanja započeo devedesetih godina, uništavanjem medija drakonskim kaznama, sada je praktično ostvario, stavivši sve medije pod sopstvenu kontrolu. Predsednik Vučić je glavni urednik gotovo svih medija u našoj zemlji, a svojom uređivačkom politikom kupio je „pravo na istinu“, navodi se u saopštenju PSG.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari