Sejdinović: Stanje u medijima gore nego devedesetih 1Foto: Medija centar

Kada su u pitanju tradicionalni mediji, stanje sa medijskim slobodama gore je nego devedesetih godina prošlog veka, smatra predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

„Izuzetak predstavljaju pojedini internetski mediji“, rekao je Sejdinović na tribini „Politika i mediji – slučaj RTV“.

Kako javlja portal Autonomija, on je ocenio da se pritisci vlasti prema alternativnim i nerežimskim medijima neprestano pojačavaju, zbog čega i ti mediji mogu da se ugase.

„S druge strane, država nagrađuje milijardama dinara medije koji su poslušni“, napomenuo je Sejdinović.

Predstavnici Pokreta Podrži RTV najavili su na tribini da će u ponedeljak, 22. maja u 17 sati, organizovati ulični protest, zbog toga što, ni nakon godinu dana od politički motivisanih smena na RTV, za to niko nije odgovarao.

Novinar Dragan Gmizić smatra da RTV u proteklih godinu dana doživljava dramatičan pad gledanosti, koji govori o „padu poverenja građana u javni servis“.

Poverenik Sindikata Nezavisnost Darko Šper najavio je da će taj sindikat uskoro postati reprezentativan i dodao da ga to ne ometa u zalaganju za ekonomska prava zaposlenih na RTV.

Političarka i narodna poslanica Marinika Tepić smatra da bi građani koji se bune trebalo da iskoriste poslanike u Skupštini Srbije koji su voljni da režimu postave pitanja koja građane tište.

Novinarka Branislava Opranović podržala je proteste koji se organizuju povodom ugroženih medijskih sloboda i kazala da ne sme biti odustajanja i da bi trebalo biti uporan.

Tribinu u Medija centru Vojvodine organizovao je Vojvođanski građanski centar, u saradnji sa Fairpress.eu i NDNV.

Tribina je deo projekta „Odgovor građana na klijentelizam u medijima – Media Circle“, u okviru kojeg se u šest zemalja istovremeno meri takozvani Indeks klijentelizma.

Rezultati nedavnog merenja (2015) pokazuju da je Srbija zabeležila najznačajniji pad u sposobnosti društva i države da otkriju i spreče klijentelističku praksu u medijima.

Nosilac projekta Media Circle je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. Osim u Srbiji i Hrvatskoj, merenja Indeksa medijskog klijentelizma se odvijaju i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Rumuniji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari