U PD “RIO“ Kostolac predstavljena najsavremenije mašina – klijalište za semensku proizvodnju u zatvorenom.


Ovaj sistem proizvođača Urbinati je uvezen iz Italije i kao takav je najveći na Balkanu. Sama mašina obavlja niz poslova i radnji kao što su dezinfikovanje i uzimanje kontejnera, punjenje suptratom, sađenje i na kraju šišanje sadnica. posao koji se do sada radio ručno, zahvaljujući ovom sistemu ima procenat uspešnosti sadnice do 80 procenata. Treba napomenuti da ovo preduzeće ranije to nije ni radilo, već je sadnice kupovalo.

– Samo jedan čovek radi na mašini i poseje 360.000 biljaka po satu. Mi smo ranije kupovali sadnice, ali po našim saznanjima da bi se ovakav rezultat dobio ručno sadeći potrebno je čak pet radnih dana. Kao što vidite, mi smo kupovinom ove mašine taj proces izuzetno skratili i u isto vreme ga učinili kvalitetnijim – kazao je Filip Rakić, direktor PD “RIO“ Kostolac i dodao da, od kada je došao na čelo ovog preduzeća, insistira da se biljke ne kupuju već proizvode.

– Mašina je napravljena da proces sađenja potpuno automatizuje.U nju se stavljaju prazne gajbice za cveće, a one se potom ispunjavaju svim potrebnim sastojcima i kada izađu iz mašine spremne su da se stave u rasadnik. Ona je prilagođena za seme bilo koje biljke i pored automatizacije efikasno pospešuje uspešnost klijanja- kazao je Alesandro Macano iz italijanske firme Urbinati koji je došao da zaposlenima u preduzeću vrši obuku na poslu rukovođenja ovom mašinom. Proizvedene sadnice će se koristiti za potrebe preduzeća ali će takođe biti ponuđene na tržištu. Kako je kazao direktor Rakić, da bi bio upotpunjena, mašini još nedostaju stolovi za rasad veličine do 200 m2, koji će u narednih mesec dana biti postavljeni. Uloženi novac u kompletan sistem ne prelazi 20 miliona dinara a tačna vrednost ove investicije znaće se do kraja godine uzevši u obzir da su uporedo rađeni još neki eksterni elementi.

Kompletna sredstva kada se govori konkretno o ovoj mašini, ali i o svim prethodnim investijama kao i onim koja su u toku ili planu, obezbeđena su iz sopstvenog budžeta.

Svež početak

Direktor Filip Rakić se, govoreći o puštanju pomenute mašine u rad, osvrnuo i na nedoumice u javnosti vezane za projekat “Svež početak”.

-Ovaj projekat ministarstva omladine i sporta i lokalne samouprave imao je u sebi jedan nesporazum vezan za našu firmu. Moram da kažem da tokom projekta RIO nije bio uopšte zastupljen što konkretno znači da obuka radnika i praksa nije vršena kod nas već po nekim privatnim cvećarama, što nije bio prvobitni dogovor – rekao je Rakić i dodao da je to razlog što u javnosti nije govorio o ovm projektu. – Usled našeg isključenja iz celokupnog projekta ne osećamo obavezu da zaposlimo te radnike, ali ćemo svakako neke od njih zvati na razgovor oko zaposlenja. Nama je bitno bilo da prođu našu stručnu obuku Zašto je to tako, nije pitanje za mene već za nosioce projekta – napomenuo je direktor i istakako da je od njegovog dolaska preduzeće koje danas upošljava 140 ljudi, primilo u svoje redove procentualno najveći broj radnika u odnosu na sve okolne privredne sisteme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari