Sektor za vanredne situacije: Od 15. juna do 15. jula ugašeno 1.245 požara na otvorenom prostoru 1Foto: MUP

Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Miloš Milenković izjavio je danas da su u periodu od 15. juna do 15. jula ove godine pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova bili angažovani na gašenju 1.245 požara na otvorenom prostoru u Srbiji.

Milenković je za RTS rekao da su svi ovi požari bili lokalizovani u roku od 24 sata i da je većina njih u tom vremenskom periodu bila i potpuno ugašena.

On je kazao da su „ljudski faktor i nemar uzrok broj jedan“ kod izbijanja požara na otvorenom, kao i da visoke temperature vazduha „uzrokuju da dođe do varničenja na elektrovodovima“.

Milenković je naveo da je od početka godine ugašeno 1.925 požara na stambenim objektima, a da je 125 lica spaseno, što je po njegovoj oceni „pad u odnosu na period od prethodne godine“.

Istakao je da su trenutno u Srbiji aktivna dva požara na otvorenom, na području Prijepolja i Užica, za koje je naveo da očekuje da će „vrlo brzo biti lokalizovani i likvidirani“.

Povodom upućivanja pomoći Severnoj Makedoniji u vidu helikoptera za gašenje požara, koji će krenuti danas, Milenković je rekao da će u okviru tima za pomoć biti i jedan pripadnik Sektora za vanredne situacije, koji će biti u funkciji oficira za vezu.

Najavio je da će građani u 2025. godini „dobijati na mikrolokaciji preciznu poruku i o opasnosti i šta raditi u toj situaciji“, kada su u pitanju vanredne situacije ili nepogode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari