„Sela koja nestaju’’, naziv je izložbe fotografija koja je otvorena u Galeriji Muzeja Ponišavlja u organizaciji Rotari kluba iz Pirota.


– Angažovanjem više od 20 fotografa želeli smo da zabeležimo segmente iz života naših sela sa Stare planine i ukažemo na probleme ljudi, mahom starih, koji u njima žive. Reč je o fotografijama iz sela Dojkinci, Jelovica, Slavinja, Rsovci, Kamenica, Senokos, Gornji i Donji Krivodol, Boljev Dol … – rekao je na otvaranju izložbe Radosav Pejčić, predsednik Rotari kluba Pirot.

Muzejski savetnik i istoričar umetnosti Radmila Vlatković je otvarajući izložbu istakla je da je tema angažovana.

– Stara planina je trajna inspiracija slikara, fotografa, kamermana, putopisaca i naučnika. Njena sela sa tradicionalnim vrednostima nestaju i ovo je jedan od načina da se skrene pažnja i učine poslednji napori za njihovu revitalizaciju. Fotografi amateri zabeležili su pojedine segmente iz seoske arhitekture, pejzaže sa Stare planine, meštane tih sela i napravili priču. Fotografskim aparatom i amaterskom pronicljivošću doneli su nam specifičnu atmosferu prolaznosti – rekla je Vlatkovićeva.

 

Poklon rotarijanaca

Na maloj svečanosti povodom slave Rotari kluba, Jasmini i Bobanu Lazareviću iz Pirota rotarijanci su poklonili kolica i nosiljku za bebu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari