Ministar pravde Nikola Selaković će se verovatno obratiti Odboru Agencije za borbu protiv korupcije sa molbom da to telo donese odluku o njegovoj žalbi u slučaju koji protiv njega vodi Agencija, nezvanično saznaje Danas iz izvora bliskih ministru.

U Ministarstvu pravde nam je zvanično rečeno da se ministar ovim povodom neće oglašavati jer ne želi da utiče na postupak.

Novi predsednik Odbora Zoran Stojiljković smatra da bi bilo kontraproduktivno tražiti od Odbora, koji ostaje bez jednog člana, da donese odluku sa pet većinskih glasova.

Agencija je 2014. pokrenula postupak protiv ministra pravde zbog sumnje da je kao član Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, učestvovao pri izboru svojih savetnika na mesta zamenika tužioca i sudije. Agencija je zaključila da treba preporučiti da ministar bude razrešen. On se na tu odluku žalio, te je Odbor morao da odlučuje o tome. Međutim, osam članova Odbora se oko toga podelilo. Četvoro njih je bilo za to da se javno preporuči Selakovićeva smena, a isto toliko je bilo protiv.

Direktorka Agencije Tatjana Babić izjavila je da se prvi put dešava da Odbor nije doneo odluku po žalbi. Prema njenim rečima, ovo nije pravno komplikovan slučaj i zato joj je nejasno zašto Odbor nije odlučio treba li žalba da se uvaži, odbije ili, eventualno, preinači odluka direktora.

Zoran Stojiljković, koji je juče jednoglasno izabran za novog predsednika Odbora Agencije, za naš list navodi da je na ministru izbor da li će od Odbora da zatraži da donese odluku o njegovoj žalbi ili će se obratiti Upravnom sudu koji bi od Odbora tražio mišljenje.

– Odbor je u pat-poziciji jer nismo uspeli da donesemo odluku o tome da li treba javno pozvati na smenu ministra pravde ili ne – kaže Stojiljković, koji je po drugi put na čelu Odbora.

On smatra da bi bilo kontraproduktivno od Odbora, koji će odlaskom dosadašnjeg predsednika tog tela Branka Lubarde ostati sa sedam članova, tražiti da donese većinsku odluku od pet glasova, kada je nije bilo moguće doneti sa osam članova. Stojiljković podseća da Odbor očekuje zajednički predlog za novog člana tog tela koji treba da da zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja, kao i da članu Odbora koji je izabran na predlog Vlade 31. marta ističe mandat. Oba predloga, kaže Stojiljković, treba da potvrdi parlament.

Na jučerašnjoj sednici Odbora za zamenicu predsednika izabrana je Dragana Kolarić. Odbor je morao da izabere novog predsednika jer je dosadašnji, Branko Lubarda, izabran za predstavnika Srbije u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Prioriteti u radu

Stojiljković kaže da će rad Odbora i Agencije narednih dana biti fokusiran na pisanje redovnog godišnjeg izveštaja o radu tog nezavisnog regulatornog tela kao i izveštaja o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije, koji treba da budu predati Skupštini Srbije. Narednih meseci Agencija će, prema njegovim rečima, raditi na izradi novog zakona o Agenciji, koji bi joj omogućio efikasniji rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari