Nakon višemesečne polemike u javnosti o tome da li je Nata Mesarović, predsednica Vrhovnog kasacionog suda, izabrana na tu funkciju mimo procedure koju propisuje Ustav i zakoni, poslanici Skupštine Srbije juče su konačno počeli raspravu na tu temu.

Ministar pravde Nikola Selaković pozvao je poslanike republičkog parlamenta da nastalu situaciju otklone izglasavanjem prestanka funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda, čime bi bili stvoreni uslovi za izbor novog predsednika, kako je predviđeno Ustavom i zakonima.

Opozicioni poslanici ocenili su da je u pitanju politička odluka, egzekucija Mesarovićeve i uvođenje naprednjačkog pravosuđa, jer ne postoje pravni argumenti za smenu predsednice Vrhovnog kasacionog suda. O prestanku funkcije Nate Mesarović parlament, inače, raspravlja na predlog Visokog saveta sudstva (VSS) i skupštinskog Odbora za pravosuđe koji su to predložili na osnovu odluke Ustavnog suda da odredba zakona po kojoj je izbrana na tu funkciju nije u skladu sa Ustavom. Protiv ove odluke, kako se juče čulo, glasaće poslanici LDP, LSV, SVM i DS.

Mesarovićeva će, ukoliko Skupština donese odluku o njenom razrešenju, ostati i bez funkcije predsednice VSS, jer je predsednik VKS po funkciji i predsednik VSS, ali će ostati sudija Vrhovnog kasacionog suda i najverovatnije će nastaviti da se bavi krivičnim predmetima o kojima se u trećem stepenu, odnosno po vanrednim pravnim lekovima, raspravlja pred tim sudom.

Obrazlažući razloge za izglasavanje ovakve odluke ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je odluka o prestanku funkcije predsednice VKS „potpuno legitimna“ i da onaj ko u to ne veruje treba da „pročita nekoliko odredbi zakona“. „Nalazimo se u jednoj vrsti pravne nelogičnosti, jer skupština raspravlja o odluci Ustavnog suda, što je pravno nelogično, ali ima pravni okvir za sprovođenje“, rekao je Selaković negirajući da je u pitanju politička smena Mesarovićeve.

Ministar je naveo da ne želi da komentariše odluke Ustavnog suda, jer je to „izuzetno ozbiljna institucija“. „Naši propisi ne sadrže izričitu odredbu o tome šta uraditi kada vam je 'glava' izabrana na Ustavom nepropisan način. Izabran je najteži put“, rekao je Selaković priznajući da je on pokrenuo tu inicijativu, ali je i upitao poslanike kako bi oni funkcionisali da im je predsednik parlamenta izabran na način protivustavan i da je izabran pre svih njih.

Lider LDP Čedomir Jovanović optužio je juče tokom rasprave Selakovića za iznošenje neistina, jer poslanici pred sobom imaju zakone i odluke koje su donete, a nijedan argument koji je ponuđen nije tačan. „Ustavni sud Srbije nije tražio ovu sednicu, nije zahtevao smenu Mesarovićeve. Budite političar sa karakterom ili pustite Olivera Antića, savetnika predsednika Republike, da tu sedi, pošto ste izvršilac njegovih naloga, a on vaš mentor. On je kreator obračuna sa predsednicom Vrhovnog kasacionog suda, kao nužnim preduslovom vraćanja srpskog pravosuđa u one okvire u kojima je njegova isključiva uloga bila da zakonima štiti političko bezakonje. To je period devedesetih, koje biste vi, gospodine Selakoviću, najradije da zaboravite zbog uloge političke stranke iz koje ste potekli“, rekao je Jovanović i dodao da nije ovo rasprava o Nati Mesarović, jer da jeste, ona bi sasvim sigurno sedela u skupštinskoj sali i učestvovala u raspravi.

Uzvratio je ministar Selaković poručujući lideru LDP da mu dramaturgija ide od ruke, mnogo bolje nego pravo. Replicirajući ministru pravde Jovanović je rekao da je tačno da nije pravnik, ali da za ovo što vlast radi nije potrebno poznavanje ni azbuke. öDovoljno je samo pogledati koliko ste nesigurni u obrazloženjima i oni vaši izvođači radova koji za vama idu i koji ne mogu da veruju da su to što jesuö, naveo je Jovanović.

Poslanik DS Srđan Miković naveo je da predlagač odluka o prestanku funkcije bilo kog pojedinca za koga se izjašnjava parlament može biti jedino Odbor za pravosuđe, a nikako VSS ili bilo koja druga institucija. Odgovarajući na ovu primedbu, ministar pravde poručio je da ga čudi to što je Miković, koji je dobar pravnik, „pobrkao jabuke i kruške“, jer niko nije govorio o prestanku sudijske funkcije.

A Petar Petrović, predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, objasnio je da je VSS predložio takvu odluku na osnovu ocene najviše sudske instance, Ustavnog suda Srbije, da je zakonski član po kome je Mesarovićeva izabrana na funkciju predsednika VKS neustavna. „Kakva bi to bila praksa kada bismo se igrali odlukama USS. Prvi koji moraju da poštuju odluke USS su upravo poslanici. Zato molim da ne razgovaramo o reformi pravosuđa i da li je Mesarović dobro ili nije dobro radila – tema je da je odluka o izboru Mesarović neustavna“, rekao je Petrović.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, ocenio je juče da je ovde u pitanju politička odluka o smeni. „Nemate osnov za ovakav potez, promenite zakon, tražite razrešenje. To je žena koja je osudila ubice Zorana Đinđića i ovo što se sada događa kod svakog građanina izaziva sumnju. Smete li vi, ministre, da kažete da volite što je ona osudila ubice Đinđića“, rekao je Stefanović, više puta prozivajući Vladimira Cvijana da je pokrenuo inicijativu za smenu Mesarovićeve i da ju je nazvao vođom mafije. Cvijan se nijednog trenutka nije oglasio, ali je zato ministar Selaković rekao da nikome nije prijatno da živi u zemlji u kojoj je ubijen premijer, ali da je srećan što živi u zemlji u kojoj je pravosuđe smoglo snage da osudi ubice.

Mesarovićeva: Nemam komentar

Predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarović, o čijem su prestanku funkcije na mestu predsednice VKS raspravljali poslanici, juče nije želela da komentariše navode ministra pravde Nikole Selakovića da je izabrana na tu funkciju mimo Ustava i zakona. „Ne komentarišem ništa, bar dok se ne završi glasanje“, ističe Mesarovićeva za naš list. B. C.

U pozadini događaja

Skupština ne treba da raspravlja o prestanku funkcije predsednice VKS ako je počeo postupak

U toku dana konferenciju za novinare je održalo i Društvo sudija Srbije, koje je ocenilo da promena predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović neće rešiti probleme u pravosuđu i da je neophodno izabrati nove članove Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da smena Nate Mesarović neće doprineti rešenju problema u sudstvu, ako ne budu usledili drugi logični potezi sa kojima se već kasni. Kako je dodala, dok se ne izaberu novi članovi VSS i DVT, „u sudstvu neće biti bolje“.

Boljevićeva je ocenila da nema potrebe da se u Skupštini Srbije raspravlja o prestanku funkcije predsednice Vrhovnog kasacionog suda, ako je već počeo taj postupak. „Ona se ne razrešava funkcije, jer razrešenje dolazi posle nekog postupka u kome se utvrđuje odgovornost, ovo je logična posledica odluke Ustavnog suda kojom je konstatovana neustavnost člana Zakona o sudijama na osnovu koga je Nata Mesarović izabrana na tu funkciju“, rekla je Boljevićeva.

Ona je ocenila da je Mesarovićevoj trebalo omogućiti da se obrati poslanicima u Skupštini Srbije. „Nadamo se da će njen rad i rad ostalih članova VSS biti ocenjivan i da će njihova odgovornost biti utvrđena“, dodala je Boljevićeva. Kako je navela, dok se ne sprovedu novi izbori, ne treba donositi strateške odluke ni o Nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa, ni o izboru predsednika sudova, ni o vrednovanju rada sudija i tužilaca.

„Oni (članovi VSS i DVT) su pokazali i u prvom i u drugom sastavu da su urušili sve principe pravne države, a i dalje su na tom mestu“, rekla je Boljevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari