Ministar pravde Nikola Selaković rekao je juče da ne razume toliko insistiranje medija na temi o padu vojnog helikoptera u kojem je 13. marta poginulo sedam ljudi.

Ne razumem, osim površnog novinarskog senzacionalizma i dalje neverovatno insistiranje na toj temi ako je Tužilaštvo reklo da će do petka izaći u javnost sa izveštajem, rekao je Selaković. Na pitanje da li je video izveštaj tužilaštva o padu vojnog helikoptera u kome je poginulo sedam ljudi, Selaković je rekao da ga nije video i pozvao novinare da zajedno sačekaju izveštaj tužilaštva koje je, kako je rekao, saopštilo da će do danas dati sve detalje o svom nalazu, „pa da pričamo o tome“.

Selaković je naveo da Vlada Srbije pokušava da se bori sa problemom curenja informacija iz državnih organa.

– Ja ću još jednom da vas podsetim na ono što sam jednom vašem kolegi, mom dobrom prijatelju. Kada budem video prvog novinara koji na nelegalan način, ispod žita, dobije takve informacije i ne objavi ih u javnosti nego ode u nadležni državni organ i prijavi te ljude, ja ću onda reći da smo na dobrom putu, rekao je Selaković.

Dokle god novinar bude ljubomorno čuvao svaku ekskluzivu koju dobije, pa makar i na nelegalan način, a onda dođe da postavi pitanje kako je to moguće da se dešava… Društvena odgovornost podrazumeva svačiju društvenu odgovornost, smatra Selaković navodeći pri tome državne funkcionere i službenike, pa i novinare.

Sa druge strane, Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ predao je juče Ministarstvu odbrane zahtev da im, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi sve kopije internih akata (odluka, depeša, naloga…) kojima su definisane naredbe za korišćenje helikoptera Mi-17 koji se srušio u Surčinu, zatim izveštaje o komandnoj odgovornosti, kao i najnoviji izveštaj RV i PVO o padu helikoptera. Kako se navodi u saopštenju pokreta, Ministarstvo odbrane se krije iza lažnih tvrdnji o vojnoj tajni, nezavisnoj tužilačkoj istrazi i potrebi da se ona sprovodi u tajnosti i dodaje da je „Ministarstvo odbrane dužno da javno objavi ko je naredio da se vojni helikopter Mi-17 angažuje u akciji spasavanja bebe iz Novog Pazara, a posebno ko je naredio da helikopter mora da sleti na aerodrom Surčin, uprkos tome što vremenski uslovi nisu omogućavali bezbedno sletanje“.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je 31. marta primilo izveštaj vojne komisije o padu helikoptera kod Beograda u kome je 13. marta poginulo sedam osoba i da će o njemu obavestiti javnost najkasnije do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari