Povodom slučaja Ree Matijević, koji je uzburkao javnost, juče se oglasio ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, koji je rekao da će Ministarstvo i pravosudni sistem Srbije učiniti sve da trogodišnja Rea ostane sa majkom.

Podsetimo, Nataša Matijević je rekla da je pre tri godine došla iz Zagreba sa ćerkom Reom, jer je tamo bila u sigurnoj kući, pošto su obe bile žrtve zlostavljanja njenog supruga Roberta Matijevića. Brakorazvodni proces je u toku, a prema odluci suda u Hrvatskoj, devojčica je dodeljena majci na starateljstvo, uz obavezu da Robert viđa dete dok se brak ne okonča. Robert je u međuvremenu podneo optužbu protiv Nataše na osnovu haške konvencije, optužujući je da je kidnapovala Reu. Viši sud u Valjevu doneo je odluku da se dete vrati u Hrvatsku, ali je više stotina meštana Ljiga i okolnih naselja u sredu sprečilo Roberta da uzme Reu, napravivši živi zid oko zgrade Centra za socijalni rad.

Ministar Selaković je podsetio da je Ministarstvo uputilo predstavku Osnovnom sudu u Valjevu i predložilo da dođe do sporazumnog rešavanja problema i dodao da veruju da će to odložiti izvršenje i da će Rea ostati na sigurnom. On je za B92 rekao da u porodičnom pravu postoji načelo najboljeg interesa deteta koje je u nekim slučajevima važnije i od samog zakona i da se u ovom slučaju treba držati tog načela.

Selaković je rekao i da je „problem truo od samog početka“ i odluke hrvatskog suda da otac može da viđa devojčicu.

– Neću da komentarišem odluke hrvatskog suda, ali ako imate nekoga ko nije u stanju da vodi adekvatnu brigu o detetu, ko zlostavlja majku pa i samo dete, a vi donesete presudu gde se dozvoljava takvom roditelju da viđa dete, onda tu postoji neki problem, rekao je ministar pravde. On je dodao i da je, u razgovoru sa svojim kolegama i novinarima iz Hrvatske, došao do saznanja da je taj slučaj „I te kako pod sumnjom nezakonitosti“ i da je moguće da je došlo do korupcije u Hrvatskoj.

Predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević, koji se pridružio protestu meštana ispred zgrade Centra za socijalni rad, pozdravio je odluku ministra pravde da se uključi u slučaj i pomogne da devojčica ostane sa majkom.

– Ne znam gde se njih dve trenutno nalaze, ali su na sigurnom. Prema mojim saznanjima, Robert više nije u Ljigu, već se zaputio u Beograd, odakle će se najverovatnije vratiti u Hrvatsku – kaže Starčević za Danas, naglašavajući da će se slučaj što pre okončati u interesu deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari