Selaković: Zalagaću se da nove pruge nose ime kralja Milana Obrenovića 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je u Novoj Varoši naučni skup „Kralj Milan Obrenović, oslobodilac i reformator – zasluge i poricanja“ i tom prilikom rekao da će se zalagati da nove pruge nose ime tog vladara.

Selaković je kazao da je za vreme vladavine Milana Obrenovića Beograd dobio zdanje vladarskog dvora, prvi tramvajski prevoz, telefonsku liniju, da je Srbija dobila Narodnu banku, Kraljevsku srpsku akademiju, svoju valutu i da je obrazovni i zdravstveni sistem unapređen.

„Srbija danas, poučena ulogom kralja Milana, kreće u izgradnju brze pruge od Beograda ka Nišu, a rekonstrukcija pruge Beograd-Bar, takođe će biti jednim delom put kralja Milana“, rekao je Selaković, a prenelo ministarstvo kulture u saopštenju.

On je dodao da će to ministarstvo pokrenuti i motivisati pet okruga na jugu zemlje – Nišavski, Pirotski, Toplički, Jablanovički i Pčinjski da kralj Milan u njihovim sedištima dobije dostojne spomenike pošto im je taj vladar „doneo slobodu.“

Naučni skup povodom 170 godina od rođenja kralja Milana Obrenovića održava se pod pokroviteljstvom opštine Nova Varoš i trajaće do 31. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari