Spomen-obeležje poginulim pripadnicima policije u međuetničkim sukobima u periodu od 2000. do 2002. godine biće premešteno sa lokacije na mestu Gropa iz Lučana u dvorište Crkve Sveti Jovan u Bujanovačkoj Banji, odlučio je MUP Srbije. Ovo spomen-obeležje koje se nalazi uz regionalni putni pravac ka administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, našlo se usred političkih prepucavanja pre dve i po godine.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Tada je u centru Preševa kod zgrade lokalne skupštine opštine postavljen spomenik poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu (OVPMB). Kada su državni organi pokrenuli proceduru uklanjanja ovog spomenika, albanski politički lideri i bivši pripadnici OVPMB posegli su za argumentom – „zašto se uklanja obeležje pripadnicima OVPMB, a postoji sličan spomenik nastradalim srpskim policajcima“.

Albanci su još tada (januar 2013. godine) zahtevali „premeštaj i spomenika srpskim policajcima uz pretnje da će on biti nasilno uklonjen“. Tada su čuvanje spomenika na nepristupačnom terenu iznad Preševa preuzeli pripadnici jedinica Žandarmerije koje se nalaze na jugu Srbije. Postavljene su danonoćne straže. MUP je ovih dana potvrdio da je čuvanje spomenika na godišnjem nivou državu koštalo 450.000 evra uz dnevno angažovanje 27 pripadnika Žandarmerije.

Najava premeštaja spomenika poginulim pripadnicima policije je logičan potez, ocena je srpskih političara sa juga Srbije. Mnogi smatraju da je ovo i „korak više kako radikalni albanski političari ne bi posezali za argumentacijom da su i dalje obespravljeni u pogledu poštovanja prošlosti u odnosu na srpsku populaciju“. Ovakav potez pozdravljaju i porodice nastradalih policajaca, koje su, kako kažu, iako se spomenik nalazi na teritoriji Srbije, „pod pratnjom policije mogli da ga posećuju“.

– Mislim da je ovo dobar potez koji nama olakšava posetu spomeniku, ali i neće smetati nekim Albancima zbog čega je morao da bude danonoćno čuvan – kaže supruga jednog od nastradalih policajaca ne želeći da joj se spominje ime, „jer sve ovde je politika pa i ovakve stvari koje su ljudski normalne“.

U međuvremenu, iako je prošlo skoro više od dve godine od kada je uklonjen spomenik pripadnicima OVPMB iz Preševa, albanski politički lideri kao da su odustali od namere da spomenik vrate u Preševo, ali na za to zakonom „određenu lokaciju“. Incidenta iz januara 2013. godine malo ko se seća, a neizvesno je i gde se spomenik težak više stotina kilograma sada nalazi. Jasno je samo da on nigde nije vidljiv.

Prema navodima MUP-a, premeštaj spomenika srpskim policajcima sa brda Gropa u dvorište Crkve Svetog Jovana u Bujanovačkoj Banji, predgrađu Bujanovca, koštaće oko 300.000 dinara, a samim tim prestaće i potreba za danonoćnim angažovanjem pripadnika Žandarmerije u njegovom čuvanju.

– Ne vidim u tome ništa loše. Čak mogu i da pozdravim ovakav potez MUP. Srpski policajci koji su nastradali u sukobima sa pripadnicima OVPMB i njihove porodice imaju pravo da u svakom trenutku mogu da odaju poštu svojim najdražima – komentariše za Danas novinar Života Matić iz Bujanovca i dodaje da su izlišni bilo kakvi komentari koji su se mogli čuti od pojedinih političkih stranaka kako je ovo „izjednačavanje branilaca zemlje i terorista“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari