Zadovoljni i bezbrižni posle sjajno i na vreme urađenog posla u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo sledeće godine, najbolji fudbaleri Srbije ove subote u Belfastu, s domaćom Severnom Irskom, igraju prvi meč posle plasmana za Južnu Afriku. Dok osam evropskih selekcija u isto vreme počinje baraž borbu za Mondijal, a ostale hvataju zalet za trku za naredni šampionat Starog kontinenta, pobednik Grupe sedam koristi svaku priliku da se što bolje spremi za SP. U tu svrhu selektor Radomir Antić planira da protiv Ostrvljana isproba neke nove stvari u taktici, nove igrače i one reprezentativce koji su do sada bili u senci startera.


– Igra uvek može biti bolja, sadržajnija, drugačija. Prijateljski mečevi služe i za probu neke druge taktike i novajlija, koji su dobro odradili ove mini-pripreme i pokazali da se na njih može računati u budućnosti. Na Svetskom prvenstvu ćemo igrati sa ekipama različitih fudbalskih stilova. Moramo imati spreman odgovor za svaki od njih. Severna Irska je, recimo, tipičan predstavnik engleske škole, što podrazumeva dosta trke, vazdušnih duela, dugih lopti, borbe „prsa u prsa“ – ima plan strateg našeg tima, najprivrženiji formaciji 4-4-2, koju je na poslednjih 10 takmičarskih utakmica samo u par navrata osvežio još ofanzivnijom taktikom s trojicom igrača u završnici (4-3-3).

Najavljene inovacije ne umanjuju, međutim, rezultatske ambicije selekcije koja je nadmetanje sa Francuskom, Rumunijom, Austrijom, Litvanijom i Farskim Ostrvima završila skorom od sedam pobeda, jednog remija i dva poraza. Duel sa četvrtoplasiranom selekcijom Grupe tri prilika je, smatra tvorac renesanse srpskog reprezentativnog fudbala, za potvrdu stečene reputacije.

– Imamo lepu priliku da baš u kolevci fudbala pokažemo koliko vredimo. Stalno ponavljam da za prave ekipe nema neobavezujućih utakmica. Želim(o) da izađemo kao pobednici iz oba meča – naređuje Antić svojim izabranicima, koje 18. novembra u Londonu očekuje provera sa ekipom Južne Koreje.

Ni na jednom od ovih gostovanja za Srbiju neće igrati kapiten Stanković, Dragutinović, Pantelić i Brkić, koji su otkazali zbog povreda i otvorili prostor debitantima Vukoviću i Lekiću. 

Više pobeda od poraza

Od dolaska Antića reprezentacija Srbije odigrala je šest prijateljskih utakmica, ostvarila četiri pobede i dva poraza. „Orlovi“ su bili bolji od Bugarske (6:1), Švedske (2:0), Kipra (2:0) i Južne Afrike (3:1), a izgubili su od Ukrajine (0:1) i Poljske (0:1), s tim što su poslednji susret odigrali igrači iz domaćeg prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari