Dušan Ivković, selektor Srbije odlučio je da pred polazak selekcije na bazične pripreme u Folgariju skrati spisak za tri imena. Među putnicima u nedelju neće biti Mladen Jeremić, Zoran Erceg i Luka Bogdanović. Od ranije je poznato da je Darko Miličić morao da odbije poziv selektora zbog toga što je njegov klub Minesota odlučio da srpski centar ne nastupi na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu koje će se od 28. avgusta do 12. septembra održati u Turskoj. Ako pri tom dodamo da je Uroš Tripković van trenažnog procesa posle operacije stopala i da kapiten „orlova“ Nenad Krstić za sada ne može da trenira sa selekcijom zbog pravila NBA lige, jasno je da će Ivković u Folgariji raditi sa 16 igrača.

– Odlučio sam se da umesto Jeremiću, prednost na spoljnim pozicijama dam Draganu Milosavljeviću zbog njegovih ofanzivnih karakteristika i sposobnosti da dobro odigra jedan na jedan. Za kvalitetan trening neophodna su nam četiri centra tako da na tom mestu nisam imao dilemu. Od bekova i krila Kešelj i Bjelica bili su nesporni, jer u odsustvu najboljeg šutera Uroša Tripkovića, njih dvojica mogu doprineti u skoku, ali i u šutu. Najveća konkurencija bila je na mestu četvorke, gde se Duško Savanović nametnuo pre svega sjajnim igrama u Kahasolu. Veličković i Mačvan imaju svoja mesta u timu, tako da sam između Radenovića, Ercega i Bogdanovića nakon analize ipak odlučio da su Zoran i Luka prekobrojni – istakao je selektor.

Ivković je ponovio da je zadovoljan atmosferaom i načinom na koji igrači ispunjavaju svoje obaveze i u njegovom glasu nije bilo srdžbe zbog odluke Miličića da ne nastupi za reprezentaciju.

– Uradili smo dobar posao u Beogradu, dok smo kondiciju doterali na Zlatiboru. Imamo nekoliko problema u stručnom delu tima. Dogovorili smo se da Aco Petrović ostane u svom novom klubu Žalgirisu, dok će Škobalj skautirati rivale iz susedne grupe. Bata Zimonjić je i dalje zadužen za kondiciju, ali zbog nesređene situacije oko njegovog novog klupskog angažmana, određeni deo posla preuzeo je Duško Marković. Mogao sam da za asistenta odredim nekog starijeg trenera iz moje generacije, ali mi je želja da kraj mene budu mladi stručnjaci, tako da još uvek nisam odlučio ko će mi biti pomoćnik. Sa Miličićem nisam uspeo da stupim u kontakt, ali se nadam da ću uspeti da ubedim Sema Perija iz Oklahome da nam se Krstić priključi u Folgariji – zaključio je Dušan Ivković.

Reprezentativci u nedelju odlaze u Italiju, gde će ostati desetak dana, a zatim se vraćaju u Beograd, nakon čega počinju sa nizom prijateljskih utakmica.

Erceg: Okrećem se Olimpijakosu

– Žao mi je što sam ispao iz konkurencije, ali poštujem odluku selektora. Nisam ljut, Ivković je jednostavno odlučio da prednost da drugim igračima. Život ide dalje. Imaću više vremena za odmor, a zatim ću otići u Grčku, jer me u Olimpijakosu očekuju prava iskušenja – iskren je Erceg.

Đokićevi „orlovi“ poraženi od Crnogoraca

Mlada reprezentacija Srbije poražena je od Crne Gore 68:59 u drugom kolu Evropskog prvenstva u Hrvatskoj. Najefikasniji u sastavu „orlova“ bili su Musli (13 p), Mitrović (12 p) i Jaramaz (11 p). Izabranici Boška Đokića sastaće se sa Litvanijom u poslednjem kolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari