Selo gde ljubav stanuje, a dečja solidarnost je nepobediva 1Foto: Stefan Simonović./Promo

Potrebno je celo selo da bi se odgajalo jedno dete. Ova stara izreka kao da je nastala u SOS dečjim selima širom planete.

Stoto u svetu, a prvo u Istočnoj Evropi izgrađeno je 1975. u najlepšem delu parka u Sremskoj Kamenici, a u divnim kućicama na obali Dunava smešteno je 95 dece i mladih bez roditeljskog staranja. Letos je u sklopu Invictusa na Štrandu organizovana dečja humanitarna trka, a Fondacija Mozzart izdvojila je sredstva za pomoć ovim mališanima.

Uoči OCR trke na Fruškoj gori, predstavnici Fondacije i Invictusa posetili su Dečje selo „Dr Milorad Pavlović“ i obradovali štićenike poklonima i suvenirima.

Direktor Ustanove i socijalni radnik Mirko Jankelić istakao je da je Dečje selo izgrađeno po ugledu na druga u svetu, na vrednostima SOS Kinderdorf organizacije, kao što su odgovornost, istrajnost i pre svega posvećenost.

Rukovodilac Službe za smeštaj i zbrinjavanje dece i mladih Radenko Kondić sproveo je donatore kroz celo selo i objasnio da o deci 365 dana u godini brinu vaspitači, negovatelji, stručni radnici različitih profila (socijalni radnik, pedagog, psiholog, defektolog).

„Radi se o deci koja su bez roditeljske brige iz više razloga… Mi zaposleni imamo roditeljsku ulogu, naš cilj je da se dete osamostali i da bude zdravo i spremno za samostalan život. Trudimo se da pružimo pomoć i podršku tokom njihovog odrastanja koje nije nimalo lako. To je naša misija – da deci pomognemo da odrastaju sa što manje trauma. Teško je, jer oni svako veče ležu bez mame i tate, a naša uloga često nije samo roditeljska, nego i nastavnička, prijateljska“, naglasio je Kondić.

Deca ovde slobodno trče kroz šumske staze, voze bicikle, rolere, sa osmehom dočekuju goste u kućicama, ljubazno i kulturno se javljaju svima. Usput podele poneku muku iz škole, neko kuka zbog kontrolnog iz matiša, neko se hvali da mu je sutra rođendan. Na sportskom terenu se uvek traži još neka lopta, a dresovi Ronalda i Ronaldinja otkrivaju delić njihovih snova. Redovno se organizuju izleti, putovanja i razne manifestacije.

Oni stariji čak stižu do fakulteta i tokom studija im je obezbeđen stan u Novom Sadu. To su prvi koraci ka konačnom osamostaljenju.

Deluje kao da ova deca i omladina vode sasvim normalan život, a velike zasluge idu posvećenim socijalnim radnicima.

„I ovaj dolazak Fondacije Mozzart dokazuje da je neko prepoznao naš dobar rad. Nije dovoljno samo govoriti da si u teškoj poziciji i čekati pomoć, nego je potrebno biti aktivan. Veoma smo zahvalni što je Invictus organizovao trku u okviru koje je Fondacija Mozzart izdvajala sredstva za naše selo. Koristimo ovu pomoć za sportsku opremu, za druženje na izletima i veoma nam znači. Nadam se da ćemo nastaviti ovu lepu i uspešnu saradnju“, zaključio je rukovodilac Radenko Kondić.

Invictus na Fruškoj gori – pomoć za fondaciju „Tate novosađani“

Na Fruškoj gori se u subotu održava poslednja Invictus trka ove sezone, a Fondacija Mozzart ima još jednu humanu misiju. Ovoga puta će se prikupljati sredstva za Fondaciju „Tate novosađani“.

Mozzartov tim „Nepobedivi“ je više puta do sada trijumfovao na Invictus Challenge trkama na Petrovaradinskoj tvrđavi, Štrandu, Fruškoj gori i Kopaoniku, a osim spretnosti na trkačkim stazama demonstrirali su i visok nivo ekološke svesti. Prethodne godine, u saradnji sa organizacijom Invictus, na trkama su realizovane akcije čišćenja i reciklaže, dok su ovogodišnji događaji slavili žensku snagu i solidarnost najmlađih. U martu je Fondacija Mozzart izdvajala sredstva za svaku takmičarku koja je prošla kroz cilj na Invictus OCR trci na Petrovaradinu, a u ukupnom skoru je donirala 400.000 dinara Sigurnoj kući u Novom Sadu. U junu je fokus bio na najmlađima, pa je za svakog mališana koji je uspešno istrčao specijalni dečji poligon Fondacija Mozzart donirala sredstva za Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“ u Sremskoj Kamenici.

I za kraj ove sezone u fokusu će biti – tate! I to „Tate novosađani“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari