Oni su stari i ne mogu da brinu o sebi a kamoli o njima. Tetka koja im je staratelj posle smrti njihovog oca prošle godine se nije pokazala kao dobar staratelj. Stručni tim Centra vodi postupak u cilju najbolje zaštite interesa te maloletne dece. Postupak je u toku. Videćemo da li će deca ostati u ovoj porodici ili će biti smeštena u neku drugu.

Oni su stari i ne mogu da brinu o sebi a kamoli o njima. Tetka koja im je staratelj posle smrti njihovog oca prošle godine se nije pokazala kao dobar staratelj. Stručni tim Centra vodi postupak u cilju najbolje zaštite interesa te maloletne dece. Postupak je u toku. Videćemo da li će deca ostati u ovoj porodici ili će biti smeštena u neku drugu. Najvažnije je da njihovi interesi budu adekvatno zaštićeni- kaže Vasićeva, dodajući da će odluka biti doneta ovih dana, ali ne precizirajući kakva će odluka biti.
Baba Viktorija (75) kaže da o njima brinu od rođenja.
– Majka ih je napustila pre pet godina a otac umro prošle godinje. Sada hoće da nam ih uzmu. Mi to ne dozvoljavamo. Kako su rasla do sada, tako će i nadalje, ali ćemo se boriti za njih. Centar za socijalni rad ako hoće da pomogne neka nam pomogne da napravimo još jednu sobu i kupatilo. Lako je uzeti očuvanu decu – priča plačnim glasom baka Viktorija, dok njen suprug deda Budimir (79) dodaje da ih čuvaju odmalena i da će ih čuvati i dalje.
Najstarija Ivana ima 14 godina. Kaže da su se u toj kući rodili i da su u ovom dvorištu prohodali i odrasli.
– Nama se odavde ne ide nigde drugde.Mi smo i ljudima iz Centra za socijalni rad rekli da nećemo da idemo od babe i dede. Nama je ovde dobro. Imamo ovde drugare i dobro nam je. Pomažu nam dosta tetka i teča. Da li neko razmišlja šta će biti sa babom i dedom ako nas odvoje od njih. Baka nas čuva od malena i ona bi presvisla od tuge – kaže Ivana.
Njihova tetka Slavica Živković je posle smrti njenog brata postala staratelj Ivani, Vladi i Tanji.
-Imam rešenje Centra za socijalni rad da sam njihov staratelj. Ako nisam dobra za to što mi odmah nisu rekli. Gajila sam ih kao svoju decu. Deca ovde imaju sve – kaže Slavica koja o njima brine sa suprugom Draganom.
Njen suprug Dragan kaže da im je prošle godine predsednik Opštine Pirot Vladan Vasić pomogao oko nabavke udžbenika i obuće pred početak školske godine.
Ni komšije bake Viktorije i dede Budimira se ne slažu sa namerama Centra za socijalni rad da ih smeste u hraniteljsku porodicu. Predsednik Saveta Mesne zajednice Rade Nikolić kaže da je skoro celo selo potpisalo peticiju da deca ostanu u selu.
-Moraju da ostanu ovde. Ukoliko pak dođu da ih vode spremni smo da blokiramo auto put i zaustavimo ih u toj nameri- kaže Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari