Meštani sela Elemir, naročito oni koji se ne bave stočarstvom a žive u jugoistočnom delu sela, protestuju i blokiraju ulice jer ih uznemiravaju krave koje ranom zorom odlaze na ispašu. Zbog svojevrsne blokade i teranja krava na drugu trasu, došlo je do sukoba, pa je u Mesnoj zajednici održan zbor, ali do rešenja koje bi zadovoljilo sve nije došlo.


– Problem je što krave tera nedovoljan broj čuvara, nemaju kontrolu nad njima, pa se one kreću travnjakom i dolazi do oštećenja vozila. Gradskom odlukom je određeno da domaće životinje pri kretanju kroz naselje ne smeju da zagađuju okolinu, oštećuju zelene površine i uznemiravaju građane – objašnjava Stojan Kralj, samostalni referenti za poljoprivredu u Gradskoj upravi.

Kompromisno rešenje u vidu alternativnih pravaca kroz selo nije nađen, pa je sekretar Pašnjačkog odbora Vitomir Eremić najavio da će se vlasnici krava i dalje držati pravilnika o teranju stoke na ispašu, što znači da sve ostaje kako je i do sada bilo. Učesnici blokade ostaju pri zahtevu da se krave ne teraju više kroz južni deo sela, zahtevajući od Saveta Mesne zajednice da reši sporno pitanje načina isterivanja krava na ispašu. Zbog svega su najavili totalnu blokadu južnog dela Elemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari