Seminar Drinske letnje škole: Mladi u regionu zaglavljeni u zamrznutom ratu zbog formalnog obrazovanja 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Formalno obrazovanje u Srbiji ne omogućava mladima da se istinski upoznaju sa istorijom svoje države i zločinima koji su u njeno ime počinjeni i zbog toga ostaju zaglavljeni u zamrznutom ratu kome čak nisu ni svedočili, ocenjeno je na Drinskoj letnjoj školi za mlade novinare i aktiviste iz Srbije.

Drinska letnja škola, koju su organizovali Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Forum ZFD, okupila je više od 20 mladih ljudi s ciljem da nauče više o „pitanju odgovornosti za ratne zločine u toku ratova u Jugoslaviji, sa posebnim fokusom na genocid u Srebrenici“.

Na seminaru je rečeno da je važno uzeti u obzir da je poslednji korak u realizaciji svakog genocida „upravo prećutkivanje od strane onih koji su zločin počinili ili onih koji su na taj zločin okretali glavu“.

Kako je rekao Horhe Santajana, čiji ispis stoji na ulazu u memorijalni kompleks Aušvic-Dahau: „Oni koji se ne sećaju prošlosti osuđeni su da je ponavljaju“, rečeno je na seminaru.

Učesnici seminara su imali priliku da čuju više o deportaciji i mobilizaciji izbeglica iz Bosne i Hercegovine u Srbiji, ali i o logorima Šljivovica i Mitrovo polje, takođe u Srbiji, u kojima su Bošnjaci bili zatočeni i zlostavljani.

Poslednjeg dana Drinske letnje škole učesnici su posetili Memorijalni centar u Potočarima, gde su imali priliku da saznaju više o toku dešavanja uoči genocida, na koji način su masovna ubistva sprovedena, ko je odgovoran za taj zločin, kao i kako se zajednica u istočnoj Bosni oporavlja nakon te sedmice u julu 1995. u toku koje su ubijena 8.372 muškarca i dečaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari