Senat podržao inicijativu za vraćanje imovine Univerzitetu u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Senat Univerziteta u Beogradu podržao je inicijativu za povraćaj ili obeštećenje imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata Univerzitetu u Beogradu, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj.

Obrazlažući ovu inicijativu, predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Popović je rekao da je između dva svetska rata Univerzitet u Beogradu bio jedan od tri najbogatija u Evropi, kada je prihodovao sredstva od preko 80 zadužbina i fondova.

U toku Drugog svetskog rata imovina univerzitetskih zadužbina pretrpela je velike štete – neke zgrade su srušene, drugima je opala vrednost, a novčani fondovi su se gasili zbog obezvređivanja novca.

Krajem pedesetih godina prošlog veka imovina zadužbina i fondova je nacionalizovana i dugo vremena nakon Drugog svetskog rata Univerzitet nije imao pravo upravljanja.

Popović je podsetio da su SANU, Univerzitet u Beogradu i Matica srpska u maju 2018. predsedniku, Vladi, Ministarstvu finansija i Ministarstvu pravde podneli Inicijativu za rešavanje statusa imovine oduzete od nacionalnih ustanova i zadužbina koje su u njihovoj upravi, sa ciljem donošenja lex specialisa u odnosu na Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Nacrt zakona je predat u junu 2019. godine.

On bi po ugledu na konfesionalnu restituciju na poseban način uredio povraćaj imovine i obeštećenje zadužbinama kojima su upravljale navedene tri institucije od nacionalnog značaja.

Nakon podnošenja Nacrta Zakona nije bilo nikakve formalne reakcije, a 9. februara ove godine je održan sastanak rukovodstava SANU, Univerziteta u Beogradu i Matice srpske sa predsednicom Vlade Srbije i njenim saradnicima kojom prilikom je predsednica Vlade Srbije iskazala podršku zahtevu za restitucijom oduzete imovine ovih institucija i obećala odgovor nadležnih organa u roku od mesec dana.

Međutim, nikakav odgovor do danas nije stigao, navodi se u obrazloženju zaključka Senata koji je prihvatio pomenutu inicijativu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari