Uragan „Sendi“ juče je dobijao na snazi dok se približavao istočnoj obali Sjedinjenih Država, te je dostigao brzinu od oko 136 km na čas, izvestili su prognostičari i upozorili da bi to mogla biti najjača oluja koja je pogodila SAD u njihovoj istoriji. Međutim, po sinoćnim agencijskim informacijama uragan je počeo je da se pretvara u hibridnu oluju.

 To je ukazivalo da da će joj opseg biti širi ali i da će joj snaga biti razvodnjena. Na osnovu toga, procenjuje se da će glavnina štete nastati od poplava a ne od vetrova. Po izveštajima svetskih medija, to je i počelo da se događaja:na ugroženoj obali počele su poplave. U Njujorku su se izlile obe reke na kojima grad leži, poplavljen je najveći deo Atlantik Sitija, a ostrvo Činkoteg kraj obala Virdžinije je potpuno nestalo u talasima, izvestio je sinoć Bi-Bi-Si.

Pre glavnog udara stotine hiljada stanovnika iz ovog dela SAD je evakuisano, uključujući i 50.000 stanovnika države Delaver, 30.000 u Atlantik Sitiju i Nju Džersiju, gde su kazina morala da se zatvore, što se za 34 godine dogodilo samo četiri puta. Njujork je juče bio zatvoren grad, pošto su vlasti donele odluku da obustave celokupan gradski prevoz, uključujući podzemnu železnicu, autobuse i vozove, i zatvore škole, fakultete, berzu, čak i Ujedinjene nacije, izvestila je Beta. Iz Njujorka se juče oglasio i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić koji je na Tviter nalogu objavio fotografiju praznih samoposluga uz komentar:“Raf u njujorškoj samoposluzi, na Aper ist sajdu. Da ne poveruješ, sve razgrabljeno“.

Njujorška berza poslednji put je zatvorena nakon terorističkih napada 11. septembra, a zbog vremenskih nepogoda, odnosno uragana „Glorija“, nije radila još davne 1985. Vlasti su upozorile da bi Njujork mogao da bude pogođen talasom vode visokim i do 3,3 metara, koji će poplaviti niže delove Menhetna i podzemne tunele i uništiti dalekovode. Sklonište za oko 375.000 evakuisanih stanovnika obezbeđeno je u 76 državnih škola. Vlasti apeluju na građane čije kuće neće biti na direktnom udaru oluje da ne izlaze napolje dok uragan ne prođe.

Vanredno stanje je proglašeno u državama od Severne Karoline do Konektikata, a u nedelju je otkazano više od 7.500 avionskih letova. Osam dana pred predsedničke izbore, predsednik SAD Barak Obama je otkazao izbornu kampanju na Floridi da bi se vratio u Vašington i nadgledao borbu sa uraganom. „Ovo je ozbiljna i velika oluja“, rekao je predsednik SAD u nedelju na brifingu u meteorološkom centru Federalne vlade u Vašingtonu, „Još ne znamo tačno gde će oluja da udari, ali ćemo videti najgore posledice tog udarca.“

Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg je apelovao na stanovnike donjeg dela Menhetna i Kvinsa da napuste svoje domove. „Ako se ne evakuišete, ne samo da rizikujete svoj život, nego opasnosti izlažete živote onih koji bi došli da vas spasu“, rekao je Blumberg. Guverner Nju Džersija Kris Kristi izabrao je manje fin način: „Ne budite glupi. Idite odatle“, rekao je Kristi.

Stanovnici koji su se našli uraganu na putu juče su preplavili prodavnice u potrazi za baterijskim lampama, baterijama i generatorima, iščekujući kolaps u snabdevanju strujom. U nedelju uveče 14.000 ljudi od Severne i Južne Karoline do Mejna već je ostalo bez struje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari