Portret bivšeg predsednika SAD Bila Klintona, koji je jedno vreme bio izložen u Nacionalnoj galeriji portreta u Vašingtonu, ima jedan detalj na koji retko ko obraća pažnju, a to je senka plave haljine Monike Levinski, otkriva autor slike Nelson Šenks. Kako je objasnio, senka predstavlja aluziju na vezu bivšeg predsednika i nekadašnje pripravnice u Beloj kući.

Na levoj strani slike se vidi kamin u Ovalnoj kancelariji na kojem je naslikana senka „plave haljine koju je nosila manekenka, koja mi je pozirala dok sam slikao, ali samo kada on (Klinton) nije bio tu“, objasnio je Šenks i dodao da taj detalj na slici zapravo metaforično predstavlja senku koja se zbog skandala natkrila nad administracijom koju je Klinton vodio ili na njega samog. Šenks je takođe rekao da je Klinton „najveći lažov svih vremena“.

Betani Bentli, portparolka galerije, rekla je da je vašingtonski muzej naručio sliku, koja je bila izložena do pre tri godine. Kako je navela, nikada nije čula da Klintonovi „mrze sliku“ i da žele da se skloni iz galerije. Klintonov portparol nije bio dostupan za komentar, navele su agencije.

Uflekana haljina je bila dokaz u istrazi koju je vodio Ken Star o aferi Klintona i Levinske. Šenks (77) je naslikao princezu Dajanu, papu Jovana Pavla II i mnoge druge slavne ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari