Zamenik mađarskog premijera za nacionalnu politiku Žolt Šemjen ponovo je reagovao na incidente koji se događaju u Vojvodini, a imaju međuetničku pozadinu. Šemjen je u parlamentu Mađarske na sednici Odbora za nacionalno jedinstvo i procesu sticanja mađarskog državljanstva za dijasporu, istakao da se broj onih koji žele dvojno državljanstvo približava broju od 400.000.

A govoreći o radu u proteklom periodu u pogledu pružanja pomoći mađarskim zajednicama van matične države, Šemjen je napomenuo da u Vojvodini ima veoma mnogo pozitivnog, posebno u pogledu kulturne autonomije, ali da incidenti protiv Mađara bacaju senku na sve ovo.

– Neprihvatljiva su dvojna merila, koja se uočavaju u radu srpskog tužilaštva. Ne može se prihvatiti da se u Vojvodini iz dana u dan događaju tuče i napadi u kojima su žrtve Mađari. Veoma je važno da država Srbije demonstrira da neće tolerisati incidente na etničkoj osnovi – napomenuo je Šemjen. On je izneo stav da jedno od rešenja može da bude saradnja policije dve države, kao i prisustvo policajaca sa znanjem mađarskog jezika u naseljima gde žive Mađari, prenosi portal na mađarskom Vojdošag Mo (Vajdasag Ma).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari