SEOS zatražio podršku od Makrona u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma 1foto Aleksandar Roknić Danas

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zatražio je od francuskog predsednika Emanuela Makrona podršku u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

SEOS u pismu upućenom Makronu podseća na savez Srbije i Francuske tokom Prvog svetskog rata koji je srpskoj vojsci, kako se ističe, omogućio da pobedi u Cerskoj i Kolubarskoj bici na zapadu Srbije, i navodi da se taj region danas suočava s velikim rizikom.

„Taj rizik dolazi od predloženog rudnika litijum-borata, u plodnoj dolini reke Jadar od strane multinacionalne kompanije Rio Tinto, čiji je najveći akcionar kineska kompanija. Kao zagovornici prava svih na zdravu životnu sredinu, zabrinuti smo jer je lokacija planirana za rudnik naseljena, poljoprivredna zemlja koja je i skladište značajnog dela pijaće vode. Ruda jadarit zahteva odvajanje litijuma i borata, koje nikada nije pokušano u industrijskom obimu, i zahteva ogromne količine sumporne kiseline i vode. Kao što je prikazano u radu objavljenom u Nature Scientific Papers, istražno bušenje je već negativno uticalo na vodu, floru i biodiverzitet“, navodi SEOS.

Ekolozi u pismu Makronu podsećaju da je Vlada Srbije odustala od Projekta „Jadar“ u januaru 2022. godine, „nakon mirnih protesta stotine hiljada građana i stava Srpske akademije nauka i umetnosti koja se izjasnila protiv projekta“.

„Međutim, Vlada je, suprotno prethodno preuzetim obavezama, i na potpuno netransparentan način, odlučila da pokuša da ponovo pokrene ovaj projekat s kompanijom Rio Tinto, uprkos velikom otporu građana“, ističe SEOS.

Oni su upoznali francuskog predsednika s činjenicom da je⁠ 17. jula 2024 nemački kancelar Olaf Šolc s delegacijom Evropske unije (EU) nenajavljeno došao u Srbiju da podrži Projekat „Jadar“ zbog potreba nemačke automobilske industrije.

„Ideja je nesumnjivo bila da se građanima Srbije Projekat ‘Jadar’ predstavi kao gotov čin što je izazvalo masovne demonstracije stotina hiljada ljudi u više od 50 gradova Srbije. Da li su to vrednosti i procedure EU kojoj Srbija teži? Da li su to interesi zbog kojih je EU odjednom zaboravila na nedavne izborne malverzacije srpskog režima, koje su strani posmatrači i Evropski parlament prepoznali i osudili kao i činjenicu da su pojedini kriminalci još uvek na slobodi“, zapitali su ekološki aktivisti predsednika Makrona, koji će 29. i 30 avgusta boraviti u Srbiji.

U pismu se naglašava da su nakon masovnih protesta građana, vlada i predsednik Vučić počeli s hapšenjima aktivista, „dok su mediji pod kontrolom vlade krenuli u medijske napade kako aktivista tako i stanovnika sela Gornje Nedeljice, u kojem je predviđen rudnik“.

„Umesto dijaloga, predstavnici vlasti predvođeni predsednikom Vučićem, ministrima i predsednicom parlamenta, označili su proteste kao napad na predsednika, izdaju i rušenje vlasti. Sigurni smo da će vam ambasador Pjer Košar, preneti ovo pismo kao i razne uvrede koje srpski tabloidi koje otvoreno podržava predsednik Vučić, svakodnevno objavljuju protiv neistomišljenika godinama unazad“, navodi se u pismu koje je predato francuskoj ambasadi u Beogradu i dostavljeno agenciji Beta.

„Gospodine predsedniče Makron, budite sigurni da srpski narod neće dozvoliti nasilno otvaranje rudnika u korist kompanije Rio Tinto. Ovaj projekat ne predstavlja ekonomski interes za zemlju i plodna dolina reke Jadar ne može biti pod kontrolom komapnije Rio Tinto, koja je na dokaze o zagađenju tokom istražnih bušenja odgovorila medijskim napadima na naučnike i meštane“, dodaje se.

SEOS je zatražio od predsednika Makrona podršku u borbi protiv otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra.

„Nadamo se da ćete pokazati da ste dostojni vaših i naših predaka koji su se zajedno borili. Što se tiče nas, mi možemo jedino da očekujemo da će, s obzirom na stanje demokratije i slobode govora u Srbiji, nakon ovog pisma uslediti još žešći medijski napadi i zastrašivanje, pre svega nas i naših porodica, kao i ostalih protivnika Projekta ‘Jadar'“, zaključuje se u pismu SEOS-a upućenom predsedniku Makronu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari