Seoski višeboj u Jablanici tokom vikenda 1

U Jablanici, živopisnom čajetinskom selu sutra i prekosutra biće organizovan 12. Seoski višeboj, koji će okupiti mnoštvo učesnika i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Jablanica se nalazi na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Smeštena je u dolini kojom protiče reka Jablanica, a asfaltnim putem je povezana sa centrom Zlatibora. Poznata je po crkvi-brvnari posvećenoj Pokrovu Presvete Bogorodice, koja je izgrađena 1838. godine, oko koje su sobrašice, zvane sofre ili šatre – manji drveni objekti koje su gradili imućniji meštani, a koji su služili za okupljanja prilikom crkvenih sabora.

Seoski višeboj u tom selu je jedna od najbolje organizovanih seoskih manifestacija u našoj zemlji, kojom meštani čuvaju od zaborava tradicionalne sportove, veštine i zanate, a koji predstavljaju bogato kulturno nasleđe Zlatibora. Osim atraktivnog takmičarskog dela, organizatori su pripremili bogat zabavni i kulturno-umetnički program. Prvog dana, u osam časova, biće potpaljena katranica u kojoj se na tradicionalan način proizvodio katran, a u nedelju će uslediti sportska takmičenja.

Višeboj će početi u nedelju u 11 časova. Takmičari će se najpre nadmetati u skoku udalj iz mesta, potom u bacanju kamena s ramena, prevlačenju klička, skoku uvis iz mesta, prevlačenju rukom u sunožnom stavu i puzanju uz banderu.

U popodnevnom delu dana, od 13 časova biće organizovano takmičenje u radnim disciplinama – ručno prestrugivanje testerom kladarom i ručno struganje dubećom testerom, a nakon toga uslediće živopisna konjička trka. Osim toga, planirano je otvaranje katranice i istakanje katrana, čime će se završiti demonstracija tradicionalnog pravljenja katrana. Posle toga, uslediće takmičenja jednoprega i dvoprega u vuči na vlaci konjskim zapregama, kao i vuča na vlaci volovskom zapregom. Višeboj će se završiti nadmetanjem u prevlačenju konopca i proglašenjem najboljih takmičara u svim disciplinama.

U okviru kulturno-umetničkog programa, kroz nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa, biće predstavljeno narodno stvaralaštvo zlatiborskog kraja.

Organizator Seoskog višeboja je Turističko udruženje Jablanica, uz podršku opštine Čajetine i Turističke organizacije Zlatibor.                  

 Program Seoskog višeboja

• Katran dani – subota, 10. jun

10.06. u 08.00 h – Potpaljivanje katranice

11.06. u 15.00 h – Otvaranje katranice, istakanje katrana

• Seoski višeboj – nedelja, 11. jun

 09.00 h – Doček gostiju

10.00 h – Kulturno-umetnički program

11.00 h – Svečano otvaranje Višeboja

11.20 h – Skok udalj iz mesta

11.40 h – Bacanje kamena s ramena

12.00 h – Prevlačenje klička

12.20 h – Skok uvis iz mesta

12.35 h – Prevlačenje rukom u sunožnom stavu

12.50 h – Puzanje uz banderu

13.10 h – Ručno prestrugivanje testerom kladarom

13.30 h – Ručno struganje dubećom testerom

14.00 h – Trka konja

14.30 h – Kulturno-umetnički program

15.30 h – Vuča na vlaci konjskom zapregom jednopregom, dvopregom

16.30 h – Vuča na vlaci volovskom zapregom

17.30 h – Prevlačenje konopca

18.00 h – Proglašenje pobednika i svečano zatvaranje Višeboja

 Letnja sezona na Torniku od 12. juna

Letnja turistička sezona na Ski-centru Tornik, kako su najavili u JP „Skijališta Srbije“ i TO Zlatibor, zvanično će početi u ponedeljak, 12. juna. Tog dana posetiocima će biti omogućeno da besplatno koriste sve sadržaje na tom centru. Tokom predstojeće sezone gostima Tornika na raspolaganju su žičara za panoramsku vožnju, biciklističke i pešačke staze, adrenalinski sadržaji, poput boba na šinama, zip lajna i tjubinga, avantura park, multifunkcionalni teren za košarku, tenis i mali fudbal, kao i mini golf. Tokom ovog leta, kako je najavljeno, biće postavljena i veštačka stena za sportsko penjanje. 

Projekat se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Opštine Čajetina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari