"Predsednik mesne zajednice rekao da se strpim dok prođu izbori i da ne dižem buku": Saši Lukiću dvorište više od pola godine pliva u fekalnim vodama, nadležni ne rešavaju problem 1

Saša Lukić iz sela Vlaška kod Mladenovca već osam meseci ne može da boravi u svojoj kući u tom selu, jer je početkom decembra prošle godine, prilikom pražnjenja septičke jame koju koristi obližnja osnovna škola, kamion propao u zemlju i oštetio septičku jamu iz koje od tada fekalna voda curi u Lukićevo dvorište.

Saša Lukić je rođen u selu Vlaška, ali već 30 godina radi u Austriji. Međutim, on kaže da skoro svaki vikend provodi u svom selu i da mu nije teško da dolazi svake nedelje, jer svoje selo nikada nije zaboravio i tu se oseća najprijatnije. Ljubav prema Vlaškoj, kako kaže, gaje i njegovi sinovi, a stariji koji ima sina takođe vikende provodi u njihovoj porodičnoj kući u Vlaškoj.

U stvari, to je tako bilo sve do početka decembra prošle godine, kada je kamion koji je došao da prazni septičku jamu osnovne škole, koja se nalazi pored Sašine kuće, propao u zemlju pored otvora septičke jame.

Septička jama od tada je trajno oštećena, a fekalne vode se izlivaju i završavaju kod Saše Lukića u dvorištu.

"Predsednik mesne zajednice rekao da se strpim dok prođu izbori i da ne dižem buku": Saši Lukiću dvorište više od pola godine pliva u fekalnim vodama, nadležni ne rešavaju problem 2
Foto: Privatna arhiva

„Sve je bilo u redu dok krajem prošle godine nije došla cisterna koja je trebala da prazni septičku jamu u školi koja se nalazi pored moje kuće. Zbog nestručnosti vozača, koji je stao kamionom blizu poklopca septičke jame, on je pod sopstvenom težinom jednim delom propao i oštetio jamu iz koje se od onda fekalije izlivaju pravo u moje dvorište“, priča Saša Lukić.

"Predsednik mesne zajednice rekao da se strpim dok prođu izbori i da ne dižem buku": Saši Lukiću dvorište više od pola godine pliva u fekalnim vodama, nadležni ne rešavaju problem 3
Foto: Privatna arhiva Saša Lukić

On navodi kako je očekivao da će problem brzo da se reši, međutim stanje je bivalo sve gore i gore.

„Kada sam video da niko ništa ne preduzima, ja sam se obratio direktorki škole i ukazao joj na problem koji imam. Tada mi je rečeno da će problem biti rešen, ali da školi treba da se odobre sredstva kako bi problem bio saniran. Pošto sam i sam išao u tu školu, nisam hteo da pokrećem nikakve tužbe, već sam odlučio da sačekam da se problem reši“, kaže Saša Lukić.

Međutim, kako je vreme prolazilo stanje je bilo sve gore. U dvorištu Saše Lukića fekalna voda se stalno nakupljala, a zagađen mu je i bunar koji je snabdevao kuću vodom.

„Odlučio sam da se obratim lokalnoj vlasti i tada je sa mnom stupio u kontakt predsednik mesne zajednice Dejan Ninković koji je član Srpske napredne stranke. To je bilo pred decembarske izbore prošle godine. On mi je tada rekao da se strpim samo dok ne prođu izbori i da ne dižem buku, a čim izbori prođu on će se lično pobrinuti za moj problem“, kaže Lukić.

Saša objašnjava da je odlučio da sačeka, jer mu je bilo bitno da se problem reši. Iako je odlučio da čeka, Saša za Danas kaže da je Dejanu Ninkoviću bilo jasno da njegova porodica neće glasati za SNS.

„Prošli su izbori u decembru i opet ništa. Prošlo je neko vreme pa su se približili novi izbori i opet ista priča. Tada je Ninković došao kod mene kući sa još nekim ljudima koje ne poznajem i opet mi obećao da će problem da se reši, ali samo da se strpim da prođu i lokalni izbori, jer je, eto, on na listi pa da mu ne pravim problem. Tada je govorio i da će mi dovesti Vučića, samo da se završe izbori. Ja mu kažem da meni ne treba Vučić već da se reši problem“, prepričava Saša Lukić.

"Predsednik mesne zajednice rekao da se strpim dok prođu izbori i da ne dižem buku": Saši Lukiću dvorište više od pola godine pliva u fekalnim vodama, nadležni ne rešavaju problem 4
Foto: Privatna arhiva Fekalne vode u dvorištu

On kaže da je Ninkovića video poslednji put kada su po selu razvozili strugani asfalt koji su davali onima koji su glasali za njih.

„I tada mi je obećavao da će problem biti rešen, ali ništa. Moje dvorište je neupotrebljivo. Od 52 vikenda u godini ja u Vlašku iz Austrije dođem bar 45 puta. I sinovi, koji su rođeni u Austriji, su zavoleli Vlašku i dolaze svaki put sa mnom. Poslednji put mi je bio unuk i ja sam pustio vodu u kući samo za toalet. Dete se umilo tom vodom i posle par dana mu se svo lice osulo, pa su dete danima vodili kod lekara. Eto kakvu ja vodu sada imam“, očajan je Lukić.

Naša redakcija je kontaktirala direktorku Osnovne škole „Bora Ilić“ iz Vlaške Violetu Ninković. Ona nije demantovala da problem postoji, ali je rekla da škola pokušava da reši problem, kao i da Saša Lukić ima problem i sa podzemnim vodama i pre havarije sa septičkom.

„Znam za problem koji ima taj čovek, ali taj teren na kome se nalazi njegova kuća je i ranije imao problem sa podzemnim vodama i tu bi gospodin trebalo da uradi drenažu“, kaže direktorka škole.

Na naše pitanje da li hoće da kaže da voda koja stoji u Lukićevom dvorištu ne potiče iz školske septičke jame ona kaže da ne poriče da ima i fekalnih voda.

„Što se tiče škole, mi taj problem pokušavamo da rešimo. Za projekat su nam odobrena sredstva i sada čekamo da dobijemo sredstva za izvođenje radova. Znate, bili su izbori, pa se čekalo da se konstituiše nova lokalna vlast. Ja se nadam da će sada, kada je lokalna vlast konstituisana biti odobrena i sredstva. Čim škola dobije novac, mi ćemo napraviti novu, nepropusnu septičku jamu. Ono što sada radimo je da svakog meseca vršimo pražnjenje septičke jame“, navodi direktorka Violeta Ninković.

Sa druge strane Saša Lukić oštro demantuje da je problem sa podzemnim vodama postojao i ranije.

„To nije tačno. Ja sam i drenažu uradio. Ako su podzemne vode zašto onda ta voda smrdi na fekalije i odakle fekalije u mom bunaru u kome je bila voda za piće. Svako može da dođe i da se uveri da li je voda podzemna ili fekalna, dovoljno je da oseti miris“, kaže Saša Lukić.

Dvorište Saše Lukića pre i posle izlivanja septičke jame
Foto: Privatna arhiva
Pre i posle

On navodi i da se putem mejla obraćao lokalnoj samoupravi, školi, gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću, pa čak i predsedniku republike preko sajta za probleme građana.

„Nema kome nisam pisao i tražio pomoć i niko me nije udostojio ni odgovora, a kamoli da mi je pomogao. Meni je žao što deca i unuk koji su zavoleli Vlašku ne mogu da dođu u svoju rođenu kuću. Mi iako živimo u Austriji svaki slobodan vikend koristimo da dođemo ovde, jer volimo ovo selo, a dođem u fekalije. Predsednik mesne zajednice koji mi je obećavao rešavanje problema mi se više ne javlja na telefon, jer verovatno ne zna šta da mi kaže“, navodi Saša Lukić.

Predsednik Mesne zajednice Vlaška se nije javio na telefon ni našoj redakciji, a na poruku sa pitanjima nam je odgovorio da se nalazi na rehabilitaciji u Grčkoj, tako da smo ostali uskraćeni za odgovore zbog čega problem Saše Lukića nije još uvek rešen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari