Pomoćnik ruskog predsednika vlade Sergej Ivanov ocenio je juče kao „veoma pozitivno“ izlaganje američkog potpredsednika Džozefa Bajdena o rusko-američkim odnosima. „Veoma pozitivno“, izjavio je Ivanov novinarima na pitanje kako ocenjuje govor koji je Bajden održao prethodnog dana pred učesnicima Minhenske konferencije o bezbednosti.

To će doprineti poboljšanju rusko-američkih odnosa, kazao je Ivanov koji je takođe učestvovao na skupu u Minhenu. Zamenik ruskog premijera je istakao da mu se posebno dopala izjava Bajdena da je vreme da se „pritisne reset dugme“ u odnosima između Rusije i SAD. On je, takođe, pozdravio spremnost SAD da konsultuje Rusiju u vezi sa planovima o postavljanju raketnog štita u Evropi.

Bajden je, međutim, prethodog dana kazao da SAD neće prihvatiti da separatističke oblasti u Gruziji budu deo ruske sfere uticaja i da SAD „nikada neće priznati Abhaziju ili Južnu Osetiju kao nezavisne države“. „SAD odbacuju tvrdnju da dobitak za NATO znači gubitak za Rusiju ili da je ruska snaga slabost za NATO“, dodao je on. Prema njegovim rečima, Rusija i NATO treba da sarađuju kako bi porazili terorističku organizaciju Al-Kaidu i talibane u Avganistanu.

Avganistanski predsednik Hamid Karzaji takođe se juče obratio učesnicima bezbednosnog foruma u Minhenu. On je izjavio da je pomirenje jedini način za uspeh u Avganistanu i pozvao talibane koji nisu povezani sa „terorističkim mrežama“ da se vrate svojim kućama. Karzaji je rekao je da je „sada pravi trenutak da se započne proces pomirenja“, imajući u vidu da se u Avganistanu ove godine održavaju predsednički izbori. To bi značilo, kako je naveo, da se „uputi poziv svim talibanima koji nisu deo Al-Kaide i terorističkih organizacija da se vrate svojim kućama“. Avganistanski lider je, takođe, pozvao međunarodnu zajednicu da „u potpunosti podrži“ Avganistan u tim naporima.

Karzaji je priznao da u Avganistanu još uvek nema mira niti se situacija normalizuje. Poslednjih godina, borba protiv terorizma nije se koncentirsala tačno na oblasti u kojima se nalaze teroristi, ni na logore za obuku i ne ulažu se napori u cilju poboljšanja policije i zatvorskog sistema, naglasio je avganistanski predsednik. On je priznao da su ostvareni uspesi uključujući šest miliona dece koja idu u školu, postojanje brojnih univerziteta, televizijskih kanala, novina, kao i slobode štampe. On je dodao da se značajno poboljšala i putna mreža.

Tokom obraćanja delegatima na Konferenciji o bezbednosti američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejms Džons priznao je, međutim, da su njegova zemlja i međunarodna zajednica pravili greške u Avganistanu. On je dodao da se kasno obratila pažnja na probleme u regionu i da je kasno počela rekonstrukcija snaga policije i sistema pravosuđa. Džons je naglasio da su i NATO i međunarodna zajednica prekasno identifikovali dimenziju problema u regionu i započeli razvoj snaga policije i pravosudnog sistema. „Previše smo se koncentrisali na formiranje vojske“, rekao je on.

Juče je bio završni dan bezbednosne konferencije u Minhenu, kojoj je među 300 političara i eksperata bezbednosti iz više od 50 zemalja prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić. Pored mnogobrojnih svetskih lidera, skupu je prisustvovala i iranska delegacija, predvođena Alijem Laridžanijem, predsednikom parlamenta te zemlje i bivšim šefom nuklearnog pregovaračkog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari