Sergej TrifunovićFoto: Amir Hamzagic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče izjavio da je za lečenje bolesne dece država Srbija izdvojila pare i u potpunosti zanemario postojanje fondacija. “ Sve to što pričate da se skupilo okolo naokolo uglavnom niko ništa nije skupio“, rekao je Vučić, imeđu ostalog, i izazvao revolt građana koji godinama skupljaju novac za bolesnu decu putem SMS poruka.

Tokom svog obraćanja prilikom obilaska gradilišta Tiršove 2, predsednik je rekao: „Što se tiče dece leptira, toliko smo novca uložili da me je sramota da na to odgovaram. To lečenje košta 600 hiljada evra, te kreme za te opekotine, ako se ne varam. Ja nisam lekar ali sam se raspitao i spremio. To lečenje će biti dostupno od 13. ili 14. avgusta u Beogradu. Ima dece za koje smo izdvojili dva miliona evra. Sve je to država Srbija uradila. Sve to što pričate da se skupilo okolo naokolo uglavnom niko ništa nije skupio“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eko Straža (@ekostraza)

Sergej Trifunović, glumac i osnivač fondacije „Podrži život“, za Danas ističe da ova izjava jednostavno nije istina i da to zna i sam Aleksandar Vučić, te da bi neko iz njegovog kabineta trebalo da obrati pažnju da ne „lupeta ovakve gluposti“.

„On vrlo dobro zna da je samo moja fondacija opslužila preko 200 dece. Pritom, vrlo dobro zna Vučić i svi oko njega, da je dok je bio potpredsednik Vlade da je jedna dobra osoba iz SNS-a Sandra Božović predložila da fondacija bude manjinsko vlasništvo države, oko 49 posto, da ima građanski upravni odbor i čak su neki dobri drugari u plavim sakojima iz SNS-a došli i napravili neku platformu. Ja sam bio tada kod Vučića i on je rekao da je sve to super, da bi 15 dana nakon toga rekao u novinama kako oni neće više da daju pare za Partizan i Zvezdu nego da će država da napravi humanitarnu fondaciju“, navodi Trifunović.

Kaže da se i tada zapitao kako država pravi humanitarnu fondaciju jer nju mogu da osnuju građani, kako bi napravili nešto što država ne može ili neće da uradi.

„Oni su napravili fondaciju, na sve to što već imaju i onda je Vulin dao dva miliona Lončaru, koji je tad bio na čelu fondacije, tako da su oni imali četiri miliona od kojih i dalje mislim da nisu dali ništa deci“, ukazuje Trifunović.

Smatra da je „svaka laž našeg zvaničnika“ apsolutno vređanje građana, ali da je pitanje da li građani to uopšte shvataju kao uvredu i kako se sa ovom informacijom nose.

Trifunović podseća da je Zlatibor Lončar, dok je bio na čelu državne fondacije, poslao članove UKP u fondaciju „Podrži život“.

„Deset meseci je tamo tražio neke nepravilnosti, pa kada je shvatio da su sve pare otišle za decu i da nisu mogli ništa da nađu, onda su nas pustili na miru, nisu nam se čak ni izvinili, ništa. Mi smo doživeli javno razapinjanje. Ti po zakonu o fondacijama možeš da koristiš do 20 posto prihoda koje privređuju tvoji građani, mi ne koristimo ni pet posto prihoda. Mi imamo dva zaposlena i plaćamo kancelariju i telefone“, navodi Trifunović.

Ističe da treba da bude uvređen i on, njegova fondacija i svi građani koji su uplaćivali novac njihovoj fondaciji.

„Preko 200 dece je opsluženo, to nije uradila država Srbija, to smo uradili mi koji smo pokrenuli fondaciju i ljudi koji su uplaćivali. Ne kažem da smo mi svu decu poslali na lečenje, neke je poslala i država. Dešavalo se da mi skupimo za lečenje deteta u Barseloni 120 hiljada i onda se oni jave i kažu evo daće država. Šta ćete dati kad smo već skupili?“, naglašava Trifunović.

Dodaje da svi znaju da je ova izjava apsolutna laž i da to zna i sam Vučić.

„U svrhu kampanje ne bira sredstva, hvata se za šta stigne, ali stvarno bi trebalo neko da mu iz kabineta ne dozvoli da lupeta gluposti i govori stvari koje su neistinite. Trebalo bi ekipa oko njega, Suzana i neko, da malo povedu računa. Čini mi se da baš ne biraju šta pričaju i tolika priča da se deca leče SMS-om, kako onda država tu postoji, ne razumem“, zaključuje Trifunović.

Tokom Vučićevog izlaganja je pored njega bio Aleksandar Šapić, osnivač fondacije „Budi human“, koji nije reagovao na predsednikovu izjavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari