sernikFoto: Shutterstock/ffolas

Sernik, ili sirnjak, je pečeni čizkejk poreklom iz Poljske, sa sirom u glavnoj ulozi. Hrskave korice od keksa i maslaca, te bogatog kremastog fila od sira, ovaj desert predstavlja izvrstan balans ukusa i tekstura koji predstavlja pravi raj za nepca.

Sernik dolazi u raznim varijacijama, pa tako postoji onaj sa čokoladom, suvim ili svežim voćem, karamelom i drugim dodacima. Dobro ohlađen i poslužen uz kafu čini savršen gastronomski ugođaj. Zato iskoristite vikend da napravite ovaj ukusan čizkejk i fino se zasladite – detaljan recept sledi u nastavku:

Sernik

Sastojci:

Kora:

  • 200 g mlevenog keksa
  • 100 g maslaca (otopljenog)
  • 2 kašike šećera

Fil:

  • 500 g svežeg sira (ili krem sira)
  • 200 g kisele pavlake
  • 150 g šećera
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 2 kašike brašna
Sernik - čuveni poljski desert koji će oduševiti sve ljubitelje čizkejka 1
Foto: Shutterstock/ffolas

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 °C.
  2. Pomešajte mleveni keks, otopljeni maslac i šećer. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
  3. Utisnite smesu u dno podmazanog kalupa (prečnik oko 24 cm) i ravnomerno rasporedite.
  4. U velikoj posudi, umutite sveži sir sa kiselom pavlakom, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom dok ne postane glatko.
  5. Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog.
  6. Na kraju, dodajte brašno i sve dobro promešajte.
  7. Prelijte fil preko kore u kalupu.
  8. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-50 minuta, dok fil ne postane čvrst i zlatnosmeđ odozgo.
  9. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne.
  10. Sernik možete poslužiti solo ili sa sladoledom, šlagom ili voćem, po želji. Uživajte u ovoj jednostavnoj, ali vrlo ukusnoj poslastici!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari