Sernik, ili sirnjak, je pečeni čizkejk poreklom iz Poljske, sa sirom u glavnoj ulozi. Hrskave korice od keksa i maslaca, te bogatog kremastog fila od sira, ovaj desert predstavlja izvrstan balans ukusa i tekstura koji predstavlja pravi raj za nepca.
Sernik dolazi u raznim varijacijama, pa tako postoji onaj sa čokoladom, suvim ili svežim voćem, karamelom i drugim dodacima. Dobro ohlađen i poslužen uz kafu čini savršen gastronomski ugođaj. Zato iskoristite vikend da napravite ovaj ukusan čizkejk i fino se zasladite – detaljan recept sledi u nastavku:
Sernik
Sastojci:
Kora:
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g maslaca (otopljenog)
- 2 kašike šećera
Fil:
- 500 g svežeg sira (ili krem sira)
- 200 g kisele pavlake
- 150 g šećera
- 3 jajeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- 2 kašike brašna
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 °C.
- Pomešajte mleveni keks, otopljeni maslac i šećer. Dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
- Utisnite smesu u dno podmazanog kalupa (prečnik oko 24 cm) i ravnomerno rasporedite.
- U velikoj posudi, umutite sveži sir sa kiselom pavlakom, šećerom, vanilin šećerom i limunovim sokom dok ne postane glatko.
- Dodajte jaja jedno po jedno, dobro mešajući nakon svakog.
- Na kraju, dodajte brašno i sve dobro promešajte.
- Prelijte fil preko kore u kalupu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-50 minuta, dok fil ne postane čvrst i zlatnosmeđ odozgo.
- Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na nekoliko sati ili najbolje preko noći da se dobro ohladi i stegne.
- Sernik možete poslužiti solo ili sa sladoledom, šlagom ili voćem, po želji. Uživajte u ovoj jednostavnoj, ali vrlo ukusnoj poslastici!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.