Sertifikati za 10 gerontodomaćica 1Foto: Momčilo Veljković

Deset nezaposlenih žena završilo je petonedeljnu obuku za gerontodomaćice, u organizaciji Nacionalne službe zapošljavanja i Crvenog krsta Požarevac.

Ova obuka finansira se sredstvima Evropske unije kroz projekat “EU pomoć teže zapošljivim grupama”, za koji je izdvojeno 6,5 miliona evra. Kandidati su osobe koje su na evidenciji duže od dvanaest meseci, lica romske nacionalnosti, nekvalifikovani i sa niskim kvalifikacijama.

“Ovaj projekat pomaže nezaposlenima da unaprede znanje i veštine za aktivno traženje posla i da na taj način postanu konkurentniji na tržištu rada. Projekat treba da doprinese smanjenju nezaposlenosti, sa posebnim osvrtom na teže zapošljive grupe”, rekla je Sonja Mirić, direktorka požarevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako je naveo Novica Đorđević, socijalni radnik u Crvenom krstu, osnovna obaveza gerontodomaćica biće pružanje pomoći starim i invalidnim licima. “Namerno podvlačim ovo “pomoć”, jer se radi o samostalnim ljudima, ali koji ne mogu sve sami. One će im pomoći oko održavanja lične higijene, održavanja stana, kupovine namirnice i lekova, pripreme lakih obroka”, kazao je Đorđević. Sledeći ciklus obuke počeće u maju, takođe za deset nezaposlenih žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari