U Velikom Gradištu i Golupcu uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci po akreditovanom program za geranto-domaćice i podeljeni promotivni setovi (majce, prsluci, dukserice, torbe, kačketi, kišobrani, rokovnici, olovke, IT kartica) kojima će same geronto-domaćice biti promoter projekta.

Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, istakao je tom prilikom da se realizacija ovog projekta potpuno uklapa u odgovorno vođnje ukupne socijalne politike što je karakteristično za ovu podunavsku komunu.

– Opština Veliko Gradište, u partnerstvu sa gradom Požarevcem, opštinom Malo Crniće i opštinom Golubac, od februara ove godine implemetira projekt „Briga o starima – uzvraćanje usluge“, izjavio je menadžer projekta Zlatibor Mitić. Projekat se finasira sredstvima Evropske unije, u okviru programa Exchange 4, kojim rukovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije. Projekat je odobren u okviru komponente tri grant šeme programa Exchange 4 – Usluge socijalne zaštite za stariju populaciju. Ukupna vrednost projekta je 142.066,29 evra, od čega je vrednost EU donacije 127.859,66 evra (90%), a učešće sva četri partnera na projektu u ukupnom iznosu od 14.206,63 evra. Osnovni cilj projekta jeste pružanje podrške u sprovođenju nacionalne politike socijalne zaštite na lokalnom nivou. Specifični cilj projekta jeste uvođenje i unapređenje postojećih usluga za stara lica u sve četiri partnerske loklane samouprave. Osnovne aktivnosti na projektu su sertifikacija 30 geronto-domaćica, angažovanje 30 geronto-domaćica na period od četiri meseca, uvođenje redovne usluge „pomoć u kući „ koja će se finansirati iz budžeta sva četri partnera na projektu, donošenje pravilnika o pružanju usluge „pomoć i kući“ i uvođenje participacije za korisnike, nabavka četiri automobila, pet bicikli, 30 promotivnih setova i drugog promotivnog materijala. Sertifikati i promotivni paketi u Požarevcu i Malom Crniću biće uručeni u sredu 1. oktobra, kada će se obeležiti i međunarodni dan starih lica i početak pružanja usluge pomoći u kući na teritoriji sva četiri partnera na projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari