Uručenjem sertifikata, učinila je to direktorka Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Bor Lidija Načić, završena je obuka nezaposlenih Kladovčana za zavarivače, automehaničare, sobarice i kuvarice. Na ovaj način nova zanimanja steklo je 18 kandidata, kojima je zajedničko očekivanje da će im to pomoći da lakše dođu do radne knjižice, s obzirom da se obuke za sticanje dodatnih znanja i veština usaglašavaju sa potrebama tržišta rada.


U okviru obrazovnog programa za odrasle „Druga šansa“ stručnu obuku u kladovskoj Tehničkoj školi za zanimanja zavarivač i automehaničar završilo je sedam lica. Pored ove obuke, borska Filijala NSZ je u Kladovu realizovala i obuku za 35 nezaposlenih koji imaju nameru da iduće godine kvalitetnim biznis-planovima konkurišu za subvencije za samozapošljavanje. Ova je obuka inače preduslov za one koji nameravaju da pokrenu sopstveni posao, konkurišući za novčana sredstva u okviru javnog poziva NSZ.

Prema podacima sa početka novembra, na evidenciji kladovske ispostave NSZ je 2.086 lica, od čega 49 procenata čine žene, a mlađi od 30 godina čine oko 24 odsto nezaposlenih. Kada je obrazovna struktura u pitanju, 1.086 nezaposlenih nema kvalifikaciju, a među onima koji su bez posla 835 ima srednjoškolsko obrazovanje, dok je 106 sa završenom višom ili visokom školom.

Tokom devet meseci 2012. godine u opštini Kladovo zaposlilo se 1.556 lica , među njima su 662 žene . Radnu knjižicu na neodređeno vreme steklo je 361 lice, dok je u istom periodu na sezonskim poslovima na određeno vreme radilo 1.195 lica različitih zanimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari