Lično podržavam investicije koje se ne odnose na rekonstrukciju postojećih nego na izgradnju novih objekata. U gradu imamo puno zapuštenih industrijskih objekata i fabričkih prostora. To je najpre veliki ekološki problem. Smatram da svaka dobra domaćica mora prvo da očisti u svom dvorištu pa onda da gradi novo.

Lično podržavam investicije koje se ne odnose na rekonstrukciju postojećih nego na izgradnju novih objekata. U gradu imamo puno zapuštenih industrijskih objekata i fabričkih prostora. To je najpre veliki ekološki problem. Smatram da svaka dobra domaćica mora prvo da očisti u svom dvorištu pa onda da gradi novo. Na taj problem ja tako gledam, kaže za Danas pomoćnik predsednika opštine Pirot za lokalni ekonomski razvoj Dragana Petrović, dodajući da je posao pomoćnika predsednika opštine da predlaže predsedniku, Opštinskom veću i Skupštini razvojne projekte u oblasti ekonomskog razvoja.
Odgovarajući na pitanje na koji način se mogu privući investicije, ona napominje da Opština svojim servisom preduzetnike treba da pospeši da ulažu.
– To konkretno znači da preduzetnicima obezbedi lokaciju, kao što je industrijski park, da obezbedi smanjene takse, da utiče na državne organe da smanje poreze i odobre subvencije za zapošljavanje. Primera radi, ako država odobri subvencije za otvaranje novih radnih mesta, opština sa svoje strane može da pomogne tako što će doneti odluku da smanji opštinske takse ili da ih potpuno ukine za određene lokacije i pod određenim uslovima. Te lokacije opština treba da promoviše i da privlači investitore. Opština potencijalnim investitorima može da kaže da u industrijskom parku ima mogućnosti za ulaganja i da im pruži informaciju o smanjenju takse. Imamo i projekte gde se određena donatorska sredstva koriste za poboljšanje infrastrukture ali i za ekonomski razvoj – kaže ona.

Ekološka bomba

– Primera radi, dvorište bivše Industrije vune i kože „Dragoš“ treba da se počisti, jer je to prava ekološka bomba. Firma je u stečaju i mi hoćemo da pomognemo stečajnom upravniku da to što pre proda i da bi došao investitor koji će na tom prostoru nešto da gradi. Makar taj prostor kupio i jeftino, važno je da se on uredi i iskoristi za izgradnju objekata i zapošljavanje novih radnika. Bivša Industrija obuće „Ljubomir Kartaljević“ kupljena je na aukciji u toku stečaja. Kupila ga je firma „Helenika“, zajedničko grčko – pirotsko preduzeće. Većinski vlasnik je iz Grčke. Pored „Kartaljevića“ kupio je i jednu parcelu „Vinovoća“. On hoće da investira i da na prostoru od dva do 3.000 kvadratnih metara napravi halu u koju će dislocirati deo svoje proizvodnje iz Soluna. U ovoj fabrici bi se proizvodila gumeno-tehnička roba. To je ozbiljan investitor. Za pirotsku Mlekaru takođe postoji jedan ozbiljan investitor, poreklom iz Srbije, a živi u Nemačkoj. Zainteresovan je za kupovinu ne samo pirotske već i Mlekare u Bosilegradu, kao i farme. Ima tu malih administrativnih problema, ali je kupac veoma ozbiljan i u kontaktu je sa Zavodom za poljoprivredu i Agencijom za privatizaciju – kaže Petrovićeva.

Petrovićeva dodaje da će Opština Pirot učiniti sve da se u onim firmama koje su loše privatizovane, a sada ne rade ili su u stečaju, proda zemljište i oprema i to što pre iskoristi za buduće pogone.
S obzirom na to da je Petrovićeva bila deo tima stručnjaka za implementaciju projekta u oblasti ekonomskog i institucionalnog razvoja u Programu podrške opštinama jugoistočne Srbije koji je finansirala EU preko Evropske agencije za rekonstrukciju, pitali smo je koliko je to iskustvo značajno za njen sadašnji rad i da li ima dodirnih tačaka sa novim poslom. – U okviru ovog projekta bila sam zadužena za opštine Pirot, Dimitrovgrad, Babušnicu, Vlasotince i Crna Trava. Ova dva posla su prilično povezana. U okviru Programa podrške opštinama jugoistočne Srbije dali smo koncepte razvoja za Udruženje vinograda i voćara u Vlasotincu. To je jedno veoma ozbiljno udruženje sa 120 članova koje je načinilo veliki pomak organizujući vađenje starih voćnjaka i sadnica vinove i sadnju klasifikovanih sadnica iz Italije. Pokušaću i ovde da to iskustvo primenimo u voćarstvu. Radili smo i na unapređenju Udruženja „Mladi stočar“ u Babušnici, Turističke organizacije u Pirotu i Asocijacije privatnih preduzetnika u Dimitrovgradu – kaže za Danas Dragana Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari