Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je juče pred Haškim tribunalom da neće izvoditi dokaze odbrane od optužbi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini 1991-1993.


Predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti rekao je da će pretresno veće danas razmotriti kako će proces biti nastavljen, a novu raspravu zakazao je za oktobar. „Sprečen sam da izvodim dokaze odbrane i spremam se za završnu reč. Tražiću 10 dana za završnu reč“, rekao je Šešelj tokom rasprave o stanju u postupku. On je tvrdio da ga je Tribunal sprečio da se brani time što je odbio da mu isplati troškove za odbranu, odnosno da finansira njegove saradnike.

Sudije su, međutim, Šešelja podsetile da na odluku kojom su odobrile finansiranje polovine svih troškova odbrane od oktobra prošle godine, pod uslovom da se sudu podnesu odgovarajući računi. Šešelj je prvo tvrdio da mu sudski sekretarijat nikada nije zatražio račune, a kada su mu sudije dokazale da je takav zahtev primio, odvratio je da je pismo „možda odmah bacio u smeće“.

Rekao je i da može da razgovara jedino o nadoknadi polovine svih troškova odbrane od 24. marta 2003, kada se dobrovoljno predao Tribunalu, koje je procenio na „oko milion i 400.000 evra“. Sudija Antoneti rekao je Šešelju da se „služi svim mogućim pravnim trikovima kako bi pridobio javno mnenje i prikazao da mu je uskraćeno pravo na odbranu“. „Da sam znao da niste u mogućnosti da se branite, ja bih se odavno složio za stavom tužilaštva da vam valja postaviti advokata u pripravnosti“, kazao je sudija Antoneti.

Šešelj je kazao i da je protiv njega pokrenut i četvrti postupak zbog nepoštovanja suda i ponovio da namerava da izazove 10 takvih postupaka. Kao svoj cilj, Šešelj je naveo da zbir kazni na koje bude osuđen zbog nepoštovanja suda bude veći od kazne koje će mu sudije izreći u glavnom postupku po optužnici za ratne zločine. „U mom interesu nije da se stvari razjašnjavaju, nego da se još više zapetljaju i da ovaj Tribunal zbog toga upadne u duboku kaljugu… To mi je cilj, jer ću tako rasturiti Haški tribunal… Možete me osuditi na doživotnu robiju, ali me ne možete pobediti. Ovde sam ja već pobednik… Što apsurd bude veći, moja će pobeda biti ubedljivija“, rekao je Šešelj.

„Nisam debeo“

Sudija Antoneti je rekao da je pretresno veće dobilo izveštaj dva lekara-specijalista o Šešeljevom zdravstvenom stanju i da je njihov zaključak da Šešelj mora na dijetu i da je „sve drugo u redu“. Optuženi je uzvratio da je to „smešno“, zato što je dijeta nemoguća u pritvoru u kojem pritvoreni dobijaju „hranu koju ni svinje ne bi jele“. Negirao je da je „debeo“ i rekao da je „zadovoljan svakim gramom svoje telesne težine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari