Lekari specijalisti iz Švedske, Belgije i Srbije utvrdili su, na poziv Haškog tribunala, da optuženi Vojislav Šešelj, koji pati od srčanih tegoba, u sudskom pritvoru uživa istu medicinsku negu kao stanovništvo van pritvora, saopštio je Tribunal.


„Mislimo da su medicinska nega i kapaciteti u pritvoru u najmanju ruku jednako efikasni i na istom nivou kao oni koji se nude stanovništvu van pritvora. Verujemo, takođe, da su pritvorski medicinski kapaciteti odgovarajući za Šešeljevu bolest“, piše u zaključcima tročlanog specijalističkog tima.

Kako je saopštio Tribunal, to su, posle obilaska pritvora i uvida u ranije izveštaje o Šešeljevom zdravstvenom stanju, utvrdili endokrinolog iz Švedske Tomas Kjelstrom, gastroenterolog iz Belgije Andre Mast i kardiolog iz Srbije Zdravko Mijailović. Lekari su u svom izveštaju naveli da im Šešelj nije dozvolio da ga pregledaju, niti da imaju uvid u istoriju njegove bolesti.

Zbog toga su se, kako su naznačili, oslanjali, između ostalog, na rezultate ranijih pregleda. Doktori Kjelstrom, Mast i Mijailovićnavode da Šešelj u ćeliji ima taster kojim može da pozove pomoćako mu pozli, kao i da ga osoblje „vizuelno“ kontroliše svakih sat vremena.

U pritvoru svakodnevno rade medicinske sestre, tri puta nedeljno dolazi lekar, a i drugo osoblje je obučeno da pruži hitnu pomoć. Bolnice su dostupne u roku od 10 minuta. Lider SRS, posle završnih reči u martu na suđenju za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93, u pritvoru Tribunala čeka na izricanje presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari