Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je juče Haški tribunal da ga „što žešće“ osudi i tako „učini besmrtnom“ njegovu „ideologiju srpskog nacionalizma“. Lider SRS je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BIH, 1991-93.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je juče Haški tribunal da ga „što žešće“ osudi i tako „učini besmrtnom“ njegovu „ideologiju srpskog nacionalizma“. Lider SRS je optužen za progon, ubistva, mučenje, deportacije, prisilno premeštanje, okrutan tretman, pljačku i bezobzirno uništavanje naselja u Hrvatskoj, Vojvodini i BIH, 1991-93. „Ja tražim od vas da me osudite na najžešću postojeću kaznu, jer što je kazna žešća, moja ideologija će biti besmrtnija…
Zatim je optuženi Vojislav Šešelj izjavio da je Haški tribunal „nelegalan i nelegitiman“, osnovan „po diktatu SAD“ i da je kao „antisrpski“ „falsifikovao“ genocid nad Muslimanima u Srebrenici. Na početku četvoročasovne izjave Šešelj je rekao i da mu se sudi zbog toga što je „postao nepodnošljiv Amerikancima i njihovim saveznicima, jer je već 2002. došlo do opasnosti da ja i moja partija oborimo marionetski, izdajnički, mafijaški režim u Beogradu koji su postavili posle 5. oktobra 2000“.

Suđenje vođi radikala poslednje u Tribunalu

– Suđenje lideru srpskih radikala Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu moglo bi da postane jedna od poslednjih stranica u istoriji tog suda, piše jučerašnji moskovski dnevnik „Komersant“. Sudeći po tome koji je materijal pred sudom, proces će trajati celu 2008. godinu i može se završiti tek 2009-2010. godine, odnosno baš u vreme kada Tribunal treba da završi sve predmete i da prestane da postoji, navodi „Komersant“. Dnevnik piše da bi u samoj Srbiji rezultati suđenja mogli da utiču na unutrašnjepolitičku situaciju. Ukoliko Šešeljeva krivica bude u potpunosti dokazana tokom javnog procesa, uz podrobno razmatranje svih ratnih zločina, pozicija srpskih radikala unutar zemlje mogla bi biti ozbiljno uzdrmana, navodi list.

Optuženi je rekao i da je namera SAD da Srbiji „oduzmu Kosovo, a kasnije i Vojvodinu i ko zna šta sve ne“. Kao dokaz za „izrazito antisrpsku orijentaciju“ Tribunala on je naveo da je najviše Srba optuženo i da su im izrečene najteže kazne. „Ovaj sud je dobio zadatak da falsifikuje noviju srpsku istoriju i to čini svojim optužnicama i presudama. Drastičan primer falsifikovanja te novije srpske istorije je proglašavanje da se u Srebrenici desio genocid, izmišljanjem da je tamo pobijeno 7.000 – 8.000 Muslimana. Istina je, naravno, potpuno drugačija – pronađeno je 2.500 tela, od toga više od 800 Muslimana koji su poginuli od 1992. godine“, rekao je Šešelj. On je tvrdio da je u Srebrenici „streljano oko 1.000 zarobljenika“ i da je to „grozan zločin, ali nije genocid“. „Ovde je smišljeno nametnut srpskom narodu žig genocidnosti“, ocenio je Šešelj. Optužnicu je nazvao „krajnje neozbiljnom“, a tužioce „pravno nesposobnim“.
Tužiteljka Kristina Dal najavila je da će dokazati da je Šešelj odgovoran za zločine iz optužnice, zbog toga što je „govorom mržnje“ proterivao nesrbe, a „kao paravojni lider“ „otrovnim idejama“ o uspostavljanju Velike Srbije indoktrinirao, organizovao i na frontove slao dobrovoljce SRS-a koji su činili zlodela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari