Optuženi Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da mu isplati dva miliona evra na ime odštete zbog „kršenja elementarnih ljudskih prava tokom devetogodišnjeg pritvora“. Isplaćivanje odštete nije predviđeno statutom i pravilnikom Tribunala koji, kao institucija UN, uživa sudski imunitet.


Suđenje Šešelju, koji se Tribunalu predao februara 2003, počelo je posle jednog neuspešnog pokušaja i Šešeljevog štrajka glađu u novembru 2007. Proces bi trebalo da se okonča završnim rečima odbrane i optužbe 5. marta. U juče objavljenom podnesku, Šešelj navodi da je Tribunal dužinom postupka i pritvora prekršio njegova elementarna ljudska prava.

Stoga Šešelj zahteva da bude obeštećen zbog brojnih odluka i postupaka suda koja su, po njegovoj oceni, bili suprotni međunarodnim propisima. Obeštećenje od 500.000 evra Šešelj je zatražio zbog „namernog odugovlačenja procesa“, a još 400.000 zbog „kršenja prava na finansiranje odbrane i narušavanje principa jednakosti oružja“. Odštetu od 300.000 evra lider radikala je zatražio zbog pokušaja Tribunala da mu nametne advokata, a po 100.000 evra zato što mu sud nije omogućio uvid u pravne izvore na koje su se pozivale sudije i tužioci u svojim odlukama i podnescima, te zbog odbijanja Tribunala da mu dostavlja materijale na srpskom jeziku i na papiru.

Zbog višegodišnjeg kršenja prava na pravnu pomoć, Šešelj, koji se, po svojoj odluci brani sam, zatražio je od suda 200.000 evra, a još 300.000 evra zbog onemogućavanja kontakta s pravnim savetnicima, porodicom, prijateljima i lekarima. Na kraju, Šešelj je zatražio i obeštećenje od 100.000 evra zbog toga što mu je Tribunal sudio za delo (nepoštovanje suda) koje nije propisano statutom suda i nema uporišta u međunarodnom običajnom pravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari