Šešelj: Zašto policija nije saslušala Tadića o gardistima 1Foto: FoNet

Zbog čega Ministarstvo unutrašnjih poslova do sada nije preduzelo ozbiljne korake ka rasvetljavanju svih ubistava od 2000. godine naovamo?

Pre svega u rasvetljavanju ubistva dvojice gardista i premijera Zorana Đinđića i zbog čega nije raskrinkana uloga Nebojše Čovića u zaveri i njegovom učešću u zaveri i narudžbi ubistva, rekao je juče Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije u delu sednice posvećene poslaničkim pitanjima.

Šešelj je naveo da je čelnicima dosmnalijskog režima iz tog vremena “jasna donekle uloga Nebojše Čovića“.

– Neki su o tome pisali u svojim knjigama, a sada imamo neoborive dokaze da je ta uloga bila veoma velika. Dok se ne krene sa Čovićem, pa saslušanjem policijskog generala Milovića, pa saslušanjem policijskog pukovnika Vulovića, nemoguće je to razjasniti. Kao da čekaju da neki dokazi padnu sa neba – naveo je Šešelj, dodajući da je krajnje vreme da se na taj slučaj stavi tačka, da se ne bi vukao kao slučaj Kenedi.

On je upitao i da nije valjda toliko značajna uloga Nebojše Čovića u fudbalskom klubu Crvena Zvezda da bi ga to oslobodilo odgovornosti od zavere za ubistvo Đinđića i dodao da je u slučaju ubistva dvojice gardista na Topčideru postignut neki pomak.

– Očigledno je da je Vuk Jeremić učestvovao u zatraškavanju ,ali mu je uloga mogla biti minimalna, jer je uživao da vojni rok služi u kabinetu Borisa Tadića. Ne sumnjam da je on umešan u zataškavanje, ali mu ne može uloga biti najvažnija. Čija je tu uloga najvažnija? Borisa Tadića i onog monstruma Mikija Rakića koji je tada žario i palio Srbijom, koji stoji iza svih monstruoznih afera, nameštaljki, podlosti i kleveta koje su plasirane protiv političkih protivnika. Ja znam da on ima zasluga za formiranje vaše naprednjačke stranke, ali mrtav je pa morate svaki dan da mu zahvaljujete – istakao je Šešelj, upitavši zbog čega se odugovlači sa saslušanjem Borisa Tadića, a saslušava se Vuk Jeremić.

– Dajte da rasvetlimo ubistvo dvojice gardista, da vidimo da li je u pitanju ilegalno angažovano strana oružana sila da juri haške begunce ili je u pitanju bio šverc oružja, ili su neki oficiri bili umešani u šverc drogom. To ne može da se razjasni bez policije, a policija čeka skrštenih ruku – zaključio je Šešelj.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je da li premijer “sme” osoblju ruskog Humanitarnog centra u Nišu da dodeli diplomatski imunitet ili je “ucenjen pa mora da ispunjava naloge Brisela”, te da predsednik vlade planira da uvede Srbiju u NATO, obzirom da je već amnestirao NATO za sve zločine koje je počinio nad našim građanima.

Poslanica LSV Marinika Tepić pitala je ministra za rad Aleksandra Vulina u kom svojstvu je u subotu otvorio prvi sajam posvećen nacionalnim manjinama koje žive u Srbiji i odakle mu podaci koje je izneo na sajmu “Mozaik Srbije” kada je govorio o informisanju na jezicima nacionalnih manjina. Tepićeva traži od Vulina da navede taksativno svih 118 štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina, svih 39 mešovitih medija i da navede kojih je to 76 televizijskih kanala koji emituju 8.000 programa. Tepićeva traži od ministra Vulina i da obelodani koje su to 103 radio stanice na kojima se emituje 11.000 sati mesečnog programa na jezicima nacionalnih manjina.

DJB: Ustavni sud pretvoren u SNS sud

Pokret Dosta je bilo saopštio je juče da su liste kandidata za sudije Ustavnog suda, koje su predložili predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica parlamenta Maja Gojković, sastavljene u partijskim kabinetima, „ne od profesionalaca sa integritetom, već od tužilaca koji su se istakli u prikrivanju krivičnih dela“. U saopštenju se navodi da će predloženi kandidati za sudije Ustavnog suda nastaviti da zakopavaju svaku sudsku nezavisnost u zemlji, a Ustavni sud pretvaraju u „SNS sud“. Liste kandidata koje su predložili sastavljene su u partijskim kabinetima, ne od profesionalaca sa integritetom, već od tužilaca koji su se istakli u prikrivanju krivičnih dela, sudija koji su štitili pljačkašku privatizaciju ili ćutali kad je trebalo da govore, roðaka i prijatelja funkcionera SNS, pa i ljudi koji su bili na izbornim listama SNS, navodi Pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari