Višednevni protesti radnika zaposlenih u firmi „Unisak“ u Inđiji koja proizvodi džakove, biće nastavljeni i dalje sve do ispunjenja zahteva, a danas će nezadovoljne radnike primiti i predsednik opštine Goran Ješić.

Oni zahtevaju 16 zaostalih zarada, povezivanje staža i mogućnost da overe zdravstvene knjižice. Tvrde da su im rukovodioci matične firme „Univerzal holding“, sa sedištem u Beogradu, obećavali da će biti posla i zarada, samo da se strpe. Zato svakodnevno pokušavaju da blokiraju prugu, ali ih policija sprečava u tome.

– U ovom trenutku najvažnije pitanje koje treba da rešimo je zdravstvena zaštita radnika. U preduzeću imamo šest bračnih parova i oni i njihova deca u ovom trenutku ne mogu da se leče jer knjižice nisu overene, kao ni knjižice ostalih radnika. Tražimo i da nam se u dogledno vreme isplati 16 zaostalih zarada i poveže radni staž – kaže predsednik štrajkačkog odbora radnika Mile Matijević.

Radnici navode da se osećaju prevarenim, da su ćutali i radili bez plate čekajući bolje dane, a onda su im dostavili pismeno obaveštenje da u firmu ne dolaze, sem po pozivu kad stigne koji nalog da se posao odradi. – Radnici su se uvek odazivali na posao, ali za to nisu bili plaćeni – kaže Božana Đaković, radnica na tkanju polupropilenskih kružno tkanih džakova, član štrajkačkog odbora.

Zaposleni su pokušali da tužbama ostvare svoja prava, ali sve to, kažu, sporo ide. U firmu je dolazio i inspektor za rad i radne odnose, Ministarstvo za rad je donelo rešenje o obavezi poslodavca da uplati doprinose i isplati zarade radnicima, ali ni od toga nije bilo ništa. Krenuli su u štrajk sa namerom da blokiraju putni prelaz u neposrednoj blizini firme i tako skrenu pažnju javnosti na svoje probleme. U toj nameri ih je osujetila policija koja čuva prugu.

Inače, dug prema radnicima dostigao je 40 miliona dinara, a ukupno zaduženje fabrike je 137 miliona dinara, što premašuje vrednost kapitala preduzeća.

Bez plata

– U vreme kada je osnovana firma u okviru „Univerzal holdinga“, sa mešovitim srpsko-bugarskim kapitalom, većinski vlasnik je Dušan Stupar sa 75 odsto kapitala, radilo se punim kapacitetom i svih 85 radnika primalo je solidne zarade. Onda su zbog krize neki naši najveći kupci, poput Azotare Pančevo smanjivali porudžbine, posla je bilo sve manje i manje, što je za posledicu imalo i kašnjenje plata. Poslednja uplata zarada je bila 16. januara 2009. godine i to za septembar 2008. godine, a poslednji porezi i doprinosi su uplaćeni za avgust mesec 2008. godine – kaže direktor „Unisaka“ Veljko Radović i dodaje da je na vanrednoj sednici Skupštine preduzeća koja je održana krajem godine doneta odluka da se pokrene stečaj, pa je 30. decembra predmet predat Trgovinskom sudu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari