"Grejs period je davno prošao, i advokatura i građani zaslužuju neke odgovore": Šta 'koči' istragu šest godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića? 1 foto medija centar

Šest godina od ubistva beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića navršilo se 28. jula. Iako je ovo ubistvo izazvalo veliko uznemirenje javnosti, a slučaj povezivan sa raznim osobama iz kriminalnog miljea, pa i bezbednosnim strukturama, istraga tapka u mestu.

Ni nakon šest godina od ubistva Miše Ognjanovića nisu pronađene ubice, kao ni nalogodavci. Praktično, u ovom slučaju nije urađeno apsolutno ništa, iako su se u medijima pojavljivale razne informacije o pozadini pa i mogućim počinicima ovog zločina.

Nakon ubistva advokata formirana je Radna grupa za praćenje napada na advokate koju su činili predstavnici Ministarstva pravde, unutrašnjih poslova, Republičkog javnog tužilaštva i Advokatske komore Srbije koja je trebalo da pomogne u rasvetljavanju ovog ubistva.

Predsednik Advokatske komore Beograda Momčilo Bulatović za Danas kaže da sve do sada ukazuje na to da ovo ubistvo nikada neće dobiti sudski epilog, odnosno da ubice i nalogodavci nikada neće odgovarati.

"Grejs period je davno prošao, i advokatura i građani zaslužuju neke odgovore": Šta 'koči' istragu šest godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića? 2
Momčilo Bulatović Foto: N1

„Uopšte nisam optimista kada je slučaj ubistva našeg kolege u pitanju. Sama činjenica da je prošlo šest godina, a da je slučaj još uvek u predistražnom postupku govori u prilog tome. Više puta se ovo ubistvo dovodilo u vezu sa bezbednosnim službama zemlje, a zna se kako se takvi slučajevi ovde završavaju. Čak i kada bi se došlo do osumnjičenih, bojim se da bi taj postupak izgledao kao i postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije, a svi znamo kako se on na kraju završio. Znate, u ovoj zemlji, kada ne želite da se nešto sazna i uradi, onda se formira neka komisija, radna grupa ili takvo neko slično telo koje treba da da privid da postoji volja, a u stvari se ništa ne uradi“, kaže Momčilo Bulatović Danas.

Telefonski audio snimci na suđenju Dijani Hrkalović

"Grejs period je davno prošao, i advokatura i građani zaslužuju neke odgovore": Šta 'koči' istragu šest godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića? 3
foto FoNet Zoran Mrđa

Mimo istrage koja se vodi za ubistvo advokata Miše Ognjanovića, ovaj advokat se spominjao prošle godine na suđenju koje se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović i bivšeg načelnika novosadske policije Milorada Šušnjića, kada je pušten dvočasovni audio snimak telefonskog razgovora koji je ubijeni advokat vodio sa svojim klijentom Dragoslavom Miloradovićem.

Snimak koji je trajao malo manje od dva sata kao dokaz predložilo je tužilaštvo koje Hrkalović, između ostalog, tereti da je naložila da se iz snimka izbace delovi u kojem se ona spominje.

Međutim, na sudu je pregledan integralni snimak pa nije jasno za koje delove se tvrdi da su obrisani pre nego što su prosleđeni sudu.

Ognjanović i Miloradović su snimljeni razgovor vodili u restoranu „Pica bar“ koji se nalazi nedaleko od zgrade suda u Katanićevoj ulici.

I iako je prikazani snimak bio izuzetno lošeg kvaliteta, iz razgovora je moglo da se čuje da su u nekoliko navrata spominjali Hrkalović.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/pusten-snimak-skoro-dva-sata-razgovora-ubijenog-advokata-mise-ognjanovica-na-sudjenju-dijani-hrkalovic/

Tako je moglo da se čuje da Ognjanović, govoreći o ubistvu na šinama kaže „to je njena igranka, od sedam mesta su ostala dva“.

Ovaj citat se spominje i u optužnici, u kontekstu opstrukcije istrage za ubistvo za koje su bili optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Ognjanović u razgovoru takođe spominje i da mu je jedan policajac pokazivao intimne fotografije koje mu je slala Hrkalović, te da je on čuo da ona ima dijagnozu i da mu nije jasno kako uopšte radi u ministarstvu.

Viktor Gostiljac: Istinu možemo očekivati verovatno tek po promeni vlasti i načina rada

"Grejs period je davno prošao, i advokatura i građani zaslužuju neke odgovore": Šta 'koči' istragu šest godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića? 4
foto: Mateja Stanisavljević/ATAImages

Advokat Viktor Gostiljac za Danas kaže da šest godina od ubistva advokata Miše Ognjanovića bez procesuiranja nalogodavca i učinioca ne govori više samo o nesposobnosti policije i tužilaštva, već se može razmišljati o nepostojanju namere da se taj slučaj razreši.

„U prvim danima nakon zločina AKS je učinila veliki pritisak na nadležne i tekovine tih napora su da je novo krivično delo napad na advokata, donošenje obaveznog uputstva RJT da se u slučajevima napada na advokate postupa po hitnom postupku i formiranje Stalnog tela za praćenje ovakvih slučajeva i unapređenje krivično-pravne zaštite advokata. U tom periodu rad tog tela je bio uspešan u pogledu uticaja na tužilaštvo i policiju u vezi svih predmeta u kojima su advokati bili napadnuti“, kaže Gostiljac.

Međutim, kada je pitanju slučaj ubistva Miše Ognjanovića, Gostiljac kaže da ni tada nisu imali veliki broj informacija kao i da je sa njima samo podeljena informacija o broju i trajanju pojedinih istražnih radnji, kao i da je saslušano na desetine lica i tome slično.

„Rečeno je da se radi o predmetu sa elementom inostranosti i da se sarađuje sa evropskim policijama. Sve ove informacije smo podelili sa javnošću. Ja sam i tada imao utisak da policija ima jasnu sliku o nalogodavcu i učiniocu ubistva, ali da je prikupljanje dokaza koji bi bili dovoljni za sudski postupak mnogo teža stvar. Međutim, grejs period je davno prošao i advokatura i građani zaslužuju neke odgovore. Koliko znam, Stalno telo više ne postoji, ono nije rasformirano, ali se ne sastaje. To je loše i to je na advokatskoj komori da inicira nastavak rada tog tela, jer je ono odličan komunikacijski kanal sa onima koji donose odluke“, navodi Gostiljac.

On dodaje da Komora nije istražni organ, da ne može da hapši i istražuje, ali može da vrši pritisak, da traži informacije i da ih deli sa javnošću. Ovaj advokat smatra da postoji politički momenat u ovoj istrazi i da je sada više nego jasno da politika koči istragu.

„I od strane predsednika Republike Aleksandra Vučića je bilo sugerisano da je do ubistva došlo uz pomoć nekoga iz policijskih krugova. Međutim, mislim da ta zastrašujuća tvrdnja nije izrečena u cilju otkrivanja istine, jer i danas tapkamo u mraku, već je to bilo u svrhu političkog obračunavanja sa tadašnjim ministrom Stefanovićem koji je pao u nemilost. Ali, sve su to njihove unutrašnje stvari, koje nas ne bi trebalo da se tiču, da ne govore da živimo u sistemu kojim caruju političke nagodbe, pa se u odnosu na trenutnu poziciju nekog funkcionera policija selektivno stavlja u pogon. Drugim rečima, sistem nije ustrojen u korist svih, već u korist uskog kruga moćnika“, objašnjava naš sagovornik.

Viktor Gostiljac zaključuje da potpuna istina o ubistvu Miše Ognjanovića očigledno vodi ka kompromitaciji vrhova policije iz tog vremena koji još uvek uživaju zaštitu. Zbog toga, on smatra da istinu možemo očekivati verovatno tek po promeni vlasti i načina rada.

Advokatska komora Beograda je na svom sajtu objavila saopštenje u kome su naveli da Radna grupa za praćenje napada na advokate praktično više ne postoji jer od osnivanja pa do danas nije uradila ništa povodom ubistva Miše Ognjanovića niti je podnela bilo kakav izveštaj o ovom slučaju.

Oni su u svom saopštenju naveli da je Advokatska komora Beograda dana 02.02.2022.godine od Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal zatražila izveštaj  da li je prema pokojnom Dragoslavu Miši Ognjanoviću, advokatu iz Beograda bio određen tajni nadzor komunikacije i tajno praćenje i snimanje, te ukoliko je bio određen, ko je doneo naredbu o tome, na čiji predlog i zbog kog krivičnog dela, ali da im je Tužilaštvo za organizovani kriminal uskratilo ovu informaciju jer su naveli da traženi podaci imaju oznaku tajnosti.

Iz AKB kažu da ovo samo potvrđuje činjenicu da ovakav odgovor Tužilaštva za organizovani kriminal ukazuje na to da oni izbegavaju da odgovore, a razloge za takvo ponašanje očigledno samo oni znaju.

Poznatog beogradskog advokata Dragoslava Ognjanovića nepoznati napadač ubio je 28. jula 2018. godine na Novom Beogradu ispred zgrade u kojoj je stanovao. Tom prilikom lakše je ranjen njegov sin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari