Useljive kuće sa okućnicom, pojedinačne vrednosti 600.000 dinara, dobilo je šest izbegličkih porodica koje su odlučile da ostanu u novocrnjanskoj opštini. Oni su kuće dobili u Srpskoj Crnji, Vojvodi Stepi i Aleksandrovu.

Odlukom komisije, u kojoj su predstavnici Visokog komesarijata za izbeglice UN, Komesarijata za izbeglice Srbije i opštine Nova Crnja, pomoć je dodeljena i porodicama koje imaju prebivalište, pa je tako još šest izbegličkih porodica, koje imaju krov nad glavom, dobilo nepovratnu pomoć za adaptaciju kuća u rasponu od 100.000 do 320.000 dinara.

Prema rečima zamenika predsednika opštine Branislava Damjanova, ukupna vrednost projekta je 5.250.000 dinara. Reč je o nepovratnim sredstvima od pet miliona dinara, odnosno maksimalnom iznosu koji je opština dobila na konkursu u okviru projekta Međunarodne organizacije za migracije, na koji treba dodati i pet odsto sa koliko je učestvovala Nova Crnja. Prema podacima Opštinskog povereništva za izbeglice, u novocrnjanskoj opštini živi oko 480 lica sa izbegličkim statusom, kao i manji broj interno raseljenih lica sa Kosmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari