Policijska uprava u Požarevcu imala je šest slučajeva deportacije lažnih azilanata iz zemalja zapadne Evrope. Svi su deportovani iz Švedske.


Načelnik policije u Požarevcu, Goran Todorović kaže da je teško predvideti da li će građanin sa važećim putnim ispravama izvršiti zloupotrebu, a u konkretnim slučajevima radilo se o pojedinačnim putovanjima u smislu posete rodbini. On navodi da je zajedničko za sve lažne azilante u okrugu je da su deportovana iz Švedske, da su tražili ekonomski azil i da se uglavnom radi o Romima

– U pitanju je pet porodica, od kojih četiri iz Kostolca i jedna iz Požarevca. Imamo deportaciju jedne osobe na području policijske stanice Petrovac. Uglavnom su to bila pojedinačna putovanja, posete rodbini, a onda su se zadržavali neosnovano, mimo rokova i važećih zakonskih propisa o dozvoli boravka u konkretnoj zemlji – kaže Todorović.

Prema važećim zakonima, načini kojima se može sprečiti izlazak imigranata je kontrola na granici da li građani ispunjavaju osnovne uslove za izlazak iz zemlje, ali i kontrola agencija ako se radi o organizovanom putovanju.

Todorović navodi da je u najavi izmena zakonske regulative koja će omogućiti drastičnije metode kažnjavanja lažnih azilanata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari