Demontažno-montažni radovi koji su trajali 21 mesec završeni su, pa je ponovo pokrenut revitalizovani šesti hidroagregat u HE „Đerdap 1“. Zahvaljujući ovom složenom poslu radni vek moćne mašine biće produžen za još četiri decenije.

Kako Danas saznaje, u obnovljeni agregat ugrađeno je oko 1.300 tona obrtne opreme, pri čemu 80 procenata čine novi delovi. Zbog naknadno uvećanog obima posla opravdano su prolongirani rokovi završetka kompleksnih radova.

Prema očekivanjima, primopredajna ispitivanja potrajaće još desetak dana i računa se da će remontovani hidroagregat 15. juna biti priključen na elektroenergetski sistem Srbije.

Na prvoj dunavskoj elektrani otpočeli su i pripremni poslovi za remont četvrtog hidroagregata koji će, kako se planira, biti zaustavljen 1. jula. Narednih 10 meseci obaviće se složen posao zamene dotrajale mašinske i elektroopreme. Rok za završetak kompletnog posla revitalizacije ističe 2016. godine i on će biti ispunjen, uveravaju energetičari s hidrocentrale kod Kladova. Ukupna vrednost revitalizacije procenjena je na 168 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari