Lideri stranaka u Bosni i Hercegovini postigli su juče, petnaest meseci posle parlamentarnih izbora, dogovor o formiranju Saveta ministara. Predsedavajući Saveta ministara BiH, prema dogovoru, biće Hrvat, ministar spoljnih poslova Bošnjak, a ministar finansija i trezora Srbin.


Predsednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo što je dogovor postignut bez, kako je rekao, intervencije stranaca. „Niko nije dobio ono što je hteo. Dobro je što se ovo konačno razrešilo“, rekao je Dodik.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je da bi danas trebalo da nude saopšteno ime novog predsedavajućeg Saveta ministara BiH. „Zlatko Lagumdžija (lider SDP-a) je predlagao da ja budem mandatar za predsedavajućeg „, rekao je Čović. Osim o Savetu ministara, politički dogovor je postignut i u vezi sa zakonom o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, navodi Dnevni avaz. Postignut je i dogovor o budžetu na osnovu kojeg će biti omogućeno privremeno finansiranje u prva tri meseca naredne godine.

Predstavnicima Bošnjaka pripašće i Ministarstvo odbrane, Ministarstvo bezbednosti, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja, Agencija za identifikacione isprave, evidenciju i razmenu podataka BiH. Za Srbe su rezervisani Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo civilnih poslova, Državna agencija za istragu i zaštitu, Regulatorna agencija za komunikacije BiH. Ministarstvo za ljudska prava i izbeglice, Ministarstvo pravde i Uprava za indirektno oporezivanje pripašće predstavnicima Hrvata.

Kraj istrage protiv Dodika

Banjaluka – Specijalno tužilaštvo Republike Srpske zatražilo je obustavljanje istrage protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika, osumnjičenih da su na građevinskim projektima oštetili državni i entitetski budžet za oko 58 miliona evra, potvrdila je portparolka Tužilaštva Dragica Tojagić. Ona je agenciji Beta rekla da je Specijalno tužilaštvo odluku donelo u utorak pošto je utvrdilo da „nema dovoljno dokaza“ da su bivši premijer RS Milorad Dodik, i njegovi saradnici Aleksandar Džombić, Mladen Lazendić, Nedeljko Čubrilović, Fatima Fetibegović i Milenko Dakić počinili navedeno krivično delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari