Dejvis kup reprezentacija Srbije lako je izašla na kraj sa selekcijom Belgije u prvom kolu Svetske grupe iako joj je zbog povrede nedostajao drugi reket Janko Tipsarević. Najviše zahvaljujući Viktoru Troickom, ali i uz nemerljiv doprinos Novaka Đokovića i Nenada Zimonjića, Srbija je već posle dva dana došla do nedostižne prednosti od 3-0 u pobedama nad domaćinom u „Spirodomu“ u gradu Šarlroa.

Odlučujući poen osvojio je dubl Zimonjić – Troicki, koji je sa 3:1 bio bolji od Darsisa i Bemelmansa, mada je pitanje pobednika mogao da reši i u trećem setu kada je na servis protivnika imao meč loptu. Selektor Bogdan Obradović nije krio zadovoljstvo posle ostvarenog cilja.

– Kao u najlepšem snu, dobili smo tri meča u dva dana. To je zaista retko u Dejvis kupu, naročito u Svetskoj grupi, jer su to sve dobri protivnici“. Imali smo problem sa lošom podlogom i borili smo se s Belgijancima da srede teren kako bi loptica odskakala kako treba. Istrošili smo na to mnogo energije. Izašli smo na teren iscrpljeni, pre svega zbog promene vremenske zone svih momaka i još jednom moram da im čestitam na dobro odrađenom zadatku – istakao je Obradović.

S obzirom na to da je konačni pobednik bio poznat, Obradović je poverenje u singlu ukazao Borisu Pašanskom, koji je namučio mada nije uspeo da savlada Davida Gofana. Belgijanac je slavio sa 2:1 (6:4, 2:6, 6:2) iako je Pašanski u svom prvom nastupu za Srbiju posle pet i po godina imao brejk prednosti u odlučujućem setu. U poslednjem meču za srpsku selekciju nastupio je Nenad Zimonjić, što je bio njegov prvi meč u singlu za nacionalni tim posle pet godina. Pravila Dejvis kupa jasno nalažu da u jednoj ekipi mogu igrati najviše četiri tenisera pa posle nastupa Pašanskog selektor Obradović nije mogao da pruži priliku mladom Filipu Krajinoviću.

Čekali se Amerikanci

Protivnik Srbije u četvrtfinalu biće pobednik noćas završenog duela između SAD i Brazila. Amerikanci su na svom terenu propustili šansu da posao završe posle dva dana, jer su braća Brajan izgubila sa 3:2 protiv Meloa i Soareša, pa im je iz dva singla poslednjeg dana bio neophodan jedan poen za konačnu pobedu. Sinoć su na teren prvo izašli Izner i Beluči, a zatim su bili planirani Kveri i Alveš. Ukoliko SAD izbore plasman u četvrtfinale, Srbija će gostovati od 5. do 7. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari