Minulog vikenda jedan sat posle ponoći više od 250 mladih u Pirotu protestovalo je ulicama grada zbog opštinske odluke o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata u gradu. Odlukom SO Pirot radno vreme tih objekata skraćeno je radnim danima do 23, a vikendom jedan sat iza ponoći.

Minulog vikenda jedan sat posle ponoći više od 250 mladih u Pirotu protestovalo je ulicama grada zbog opštinske odluke o skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata u gradu. Odlukom SO Pirot radno vreme tih objekata skraćeno je radnim danima do 23, a vikendom jedan sat iza ponoći. U vreme najznačajnijih državnih i verskih praznika, ovi objekti će moći da rade i do dva sata iza ponoći.
Grupa mladića nezadovoljna ovakvom odlukom protestovala je najpre u centru grada, a onda je šetnja nastavljena do zgrade Opštine, Policijske uprave, ali i do stambene zgrade u kojoj stanuje predsednik opštine Pirot Vladan Vasić. Kako smo saznali, policija je zbog neprijavljivanja skupa privela dvojicu mladića, a najavljuje i podnošenje prijava protiv organizatora skupa, mada se ne zna tačno ko je organizovao ove neobične noćne proteste.
Pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata u gradu kažu da odluka treba da se poštuje, ali od opštine traže da se pronađe kompromis, kako se ovaj problem ne bi izrodio u još veći. Načelnik Odeljenja za stambeno-komunalnu delatnost u Skupštini opštine Pirot Zoran Krstić izjavio je da je ovo odeljenje zatrpano zahtevima roditelja, onih koji žive u blizini kafića i smeta im glasna muzika, ali i drugih građana, da se ograniči rad kafića.
– Još pre nekoliko godina dobili smo preporuku Ministarstva prosvete da se ograniči radno vreme, a na to je ukazivao i SUP, smatrajući da će tako da se smanje tuče i narušavanje javnog reda i mira do kojih dolazi u kasnim noćnim satima. Apelima su se pridružile i škole i roditelji. Imamo i stalne pritužbe građana na buku u centru grada koja se stvara u kasnim noćnim satima. Kazne za nepoštovanje ove odluke drastično su povećane i sada iznose od 50 do 250.000 dinara za poslodavce i do 350.000 za pravna lica – kaže Krstić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari