Sever od večeras u crvenoj zoni, Gračanica i K. Pomoravlje u žutoj, Štrpce u zelenoj 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovsko ministarstvo zdravlja upravo je objavilo nove zaštitne mere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje stupaju na snagu odmah večeras.

Četiri severne opštine sada su u najrestriktivnijoj crvenoj zoni zajedno sa još 14 drugih opština. Opštine sa većinski srpskim stanovništvom u Kosovskom Pomoravlju i Gračanici i dalje su u žutoj, dok je Štrpce u zelenoj, prenosi KoSSev.

Prema novim merama i dalje postoje tri tzv. zone rizika, prema kojima se mere i primenjuju u opštinama na Kosovu.

Opštine koje se nalaze u crvenoj zoni su u najvećem riziku od širenja epidemje, odnosno sa više od 151 inficiranim na 100.000 stanovnika za nedelju dana. Sada je 18 opština u crvenoj zoni, i to su: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić, Zubin Potok, Južna Mitrovica, Vučitrn, Lipljan, Obilić, Kosovo Polje, Priština, Podujevo, Kamenica, Vitina, Uroševac, Gnjlane, Peć, Đakovica i Štimlje.

U žutoj zoni je i dalje visok rizik, i ona važi za one opštine u koijma je između 76 i 150 inficiranih na 100.000 stanivnika na nedeljnom nivou. Sada je 14 opština u ovoj zoni: Gračanica, Novo Brdo, Parteš, Ranilug, Klokot, Prizren, Klina, Dečane, Glogovac, Mališevo, Suva Reka, Kačanik, Orahovac i Srbiva.

Konačno, opštine u zelenoj zoni su u niskom riziku, u kojima je na nedeljnom nivou 1 do 75 inficiranih na 100.000 stanivnika. Sada je šest opština obojeno zelelo: Mamuša, Dragaš, Štrpce, Junik, Istok i Đeneral Janković.

Opštine sa visokim rizikom od širenja zaraze jedine su u kojima će važiti i mere restrikcije kretanja građana i delimičan karantin. Ugostiteljski objekti i biznisi u ovim opštinama radiće od 05:00 do 19:00 časova.

U crvenim opštinama biće zabranjeno kretanje građana posle 19:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u crvenim opštinama radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Kada je javni prevoz u pitanju, on će u tokom vremena u kom je dozvoljen saobraćaj funkcionisati pod istim uslovima kao i u zelenim i žutim opštinama.

Iste su mere i koje se odnose na kulturna i sportska dešavanja, rad teretana i bazena u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari